Preminuo cijenjeni makedonski dramski pisac Goran Stefanovski

Radiosarajevo.ba
Preminuo cijenjeni makedonski dramski pisac Goran Stefanovski
Arhiv / Goran Stefanovski

Goran Stefanovski, veliki makedonski dramski pisac, cijenjen i izvođen u Europi i u svijetu,  iznenada je preminuo u utorak, 27. novembra.

Goran je danas, u srijedu,  trebao doputovati u Pulu, na festival Sa(n)jam knjige u Istri, gdje je trebao promovirati knjigu „Odisej i druge drame“. 

Nažalost, kratka i teška bolest ubrzala je prerani odlazak znamenitog autora čije su drame još od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokazivale razliku između dobrog i izvrsnog kazališta. 

"Ovaj tragični događaj razlog je više da u petak, s početkom u 19 sati, govorimo o Goranu Stefanovskom i njegovoj knjizi, onako kako zaslužuju i on i njegovi tekstovi dostojni trajanja. O tome tko je i kakav je bio Goran Stefanovski, što je značio za makedonski, južnoslavenski i europski teatar, govorit će njegov bliski suradnik, režiser Dino Mustafić, glumica Mirjana Karanović, koordinator za kulturu u kabinetu makedonskog premijera Robert Alagjozovski i drugi", saopćeno je iz festivala Sanjam knjige uz zaključak da je Stefanovski bio važan mnogim kulturama, jer veliki umjetnici pripadaju svima. Neki su gubici nenadoknadivi. Upravo takav je i odlazak Gorana Stefanovskog.

Goran Stefanovski jedan je od najplodnijih i najpoznatijih makedonskih dramskih autora, autor preko 30 drama od kojih su najpoznatije 'Divlje meso', 'Tetovirane duše', 'Let u mjestu' i 'Duplo dno'. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije