Premijerom predstave 'Ptica od pijeska' počinje 14. manifestacija 'Noć teatra u BiH'

0
FENA
Premijerom predstave 'Ptica od pijeska' počinje 14. manifestacija 'Noć teatra u BiH'
Foto: Fena / "Predstava Ptica od pijeska"

Bosansko narodno pozorište Zenica, kao koordinator 14. manifestacije Noć teatra u BiH, premijerom predstave za djecu Ptica od pijeska koja će biti izvedena u subotu u 11 sati na Velikoj sceni BNP-a, bit će organizator i centralnog događaja ovogodišnje Evropske noći teatra u BiH.

Autor teksta za ovu predstavu, koja je nastala u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a, je mladi glumac Benjamin Bajramović, a režiju je potpisala Ajla Bešić. Glumačku ekipu predstave čine članovi glumačkog ansambla BNP-a - Siniša Vidović, Zlatan Školjić, Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić.

"Mislim da predstave za djecu ne treba odvajati od predstava za odrasle, čak je, možda, na neki način i veća odgovornost raditi predstavu za djecu. Ali, ja se nadam da smo uspjeli napraviti nešto što će djeci biti zanimljivo te, što je najvažnije, da shvate poruku teksta", kazala je na današnjoj pres-konferenciji redateljica Bešić.

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Ovo je za mladu redateljicu i debitantska predstava za dječiji uzrast, a ukupno druga predstava što režira u BNP-u, koji je odnedavno i njena matična kuća.

Glumac Siniša Vidović glumit će dječaka Silvana, starog sedam-osam godina, koji živi u savremenom, modernom društvu kakvo je i naše današnje.

"To društvo, ustvari, temelji se na komercijalnom, odnosno bitnosti koliko roditelji priušte svojoj djeci i šta im priušte. Šta je to šta djeca trebaju i da li se svaka dječija želja, bilo kakva - sve te igračke koje oni žele - da li je to bitno? Šta, u stvari, želimo da djeci prenesemo i usadimo kao bitno i korisno za njih same. Silvan nema roditelje koji mogu da mu priušte sve te skupe stvari - igračke, svaki dan novi autić…Silvan je jako tužan, razočaran, ljut…On odlazi na putovanje sa svojim prijateljem, plišanom igračkom – medvjedićem Feliksom, i na tom putovanju otkriva razne svjetove, upoznaje druge i zanimljive likove. Njegov je cilj da dođe do ptice od pijeska. Ta ptica ispunjava želje, a njegova želja je da ima roditelje koji ga vole, koji mu kupuju stvari i sve te skupe stvari", predstavio je Vidović svoj lik koji igra u ovoj predstavi.

Ova predstava ujedno je i prvi spisateljski rad Benjamina Bajramovića, koji je postao i predložak predstave za djecu na sceni BNP-a Zenica, u čijim se predstavama do sada pojavljivao u ulozi glumca.

"Što se tiče samog rada na predstavi, ja sam bio minimalno involviran - što je i dobro. Jer, iz prethodnih iskustava, sa mojim dramskim tekstovima, shvatio sam da je involviranost pisca u dramski proces ili proces proba, većinom, negativna. Ovo što sam vidio od predstave jako sam zadovoljan šta su oni napravili. Mislim da će biti super. Što se tiče karijere dramskog pisanja za djecu, pošto je ovo prvi tekst, nekako mi se dopalo pa vidjet ćemo", kazao je Bajramović.

Predstava govori o ljubavi i prijateljstvu, a namijenjena je djeci uzrasta starijoj od pet godina. Bajramović se nada da će predstava biti zanimljiva djeci, a Ptica od pijeska plod je njegove imaginacije.

"Išao sam da to bude što maštovitije i što bajkovitije, jer je sama tema dosta prozaična i onda mi je bilo važno da se način na koji se ta tema razvija, kroz komad, da bude što maštovitija, što fantastičnija da bi, nekako, djeca mogla da se s tim identifikuju. Na kraju krajeva, ja se kao dijete sjećam da su mi najzanimljivije stvari bile upravo te koje odlaze u neke novostvorene svjetove", podvukao je Bajramović.

BNP Zenica, istakla je koordinatorica ove manifestacije Merima Handanović, već 14 godina uspijeva da ostvari saradnju s manifestacijom Noć teatra na evropskom nivou.

Bullying Collection ponovo na sceni SARTR-a: Predstava koja progovara o problemu vršnjačkog nasilja

Bullying Collection ponovo na sceni SARTR-a: Predstava koja progovara o problemu vršnjačkog nasilja

"Važno je da su iza nas pandemijske godine i da nismo ni tada posustali, kada nam je većinski dio programa bio online. A, evo, sada imamo priliku da su samo tri programske aktivnosti online i da smo pridruženi mreži od šest evropskih zemalja koje u novembru otvaraju vrata Noći teatra. Ta manifestacija se održava treće subote u novembru. Druge zemlje su se ove godine odlučile da to, ipak, bude 25. novembar, ali kod nas je 18. novembar – iz praktičnih razloga, jer je 25. novembar državni praznik", napomenula je Handanović.

Evropska manifestacija Noć teatra u BiH okupit će 20 učesnika iz 15 bh. gradova, a ukupno će biti raelizirano 28 programskih aktivnosti. Primat je, naravno, na pozorišnim predstavama, kojih će biti izvedeno 19. U ovu manifestaciju ulaze i koncerti, radionice za djecu i odrasle te izložbe…

BNP Zenica, osim premijere dječije predstave, istog će dana, u 13 sati, realizirati koncert Mlade nade, a u 20 sati i za penzionere besplatnu izvedbu višestruko nagrađivane predstave Tri dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije