Premijerni Don Quijote oduševio baletnu publiku

V.A.Z.
Premijerni Don Quijote oduševio baletnu publiku
/ Sarajevski Don Quijote; Foto: Mišo Prodanović
U izvođenju sarajevskog Baleta izvedeno je slavno Cervantesovo djelo u koreografiji Ronalda Savkovića

Dvorana Narodnog pozorišta u Sarajevu sinoć je bila pretijesna da primi sve ljubitelje baleta na premijernom izvođenju baleta Don Quijote

Zvijezda predstave bila je Tamara Ljubičić koja je odigrala glavnu solističku ulogu.

Don Quijote je balet koji je prvi put izveden 1869, kada su ga na scenu Balshoi teatra u Moskvi postavili koreograf Marius Petipa i kompozitor Ludwig Minkus. Od tada se ovaj balet izvodi na scenama širom svijeta, a u Narodnom pozorištu u Sarajevu posljednji put je bio izveden prije tačno 50 godina, u maju 1966.  

Druga premijeru ovog baleta, planiranu za 30. aprila 1992. godine, koju je pripremao gost iz Novosibirska - Vladimir Rjabov, s internacionalnim baletnim zvijezdama (Tatyana Kladnichkina, Vladimir Grigorev...), onemogućila je agresija na grad. Ipak, na panou ispred Narodnog pozorišta, najava tog scenskog rođenja Cervantesovog plemenitog zanesenjaka, dočekala je i kraj rata. Prizivala je vrijeme u kome će, pred sarajevsku publiku, stupiti "neki novi klinci", nova generacija baletnih solista i ansambla - napisao je hroničar baletnog života BiH Halid Kuburović.

Ronald Savković, koreograf koji je kao gost stigao iz Francuske, te uspješni dramaturg Darko Lukić, ovaj put su na scenu postavili jednog osavremenjenog Quijoeta, koje je ipak zadržao sve najbolje od klasičnog predloška. 

Posebnost Savkovićevog i Lukićevog Quijotea je uvođenje glumaca u baletnu predstavu. Treba izdvojiti značajne uloge povjerene Slavenu Vidaku i Sanjinu Arnautoviću. 

Solisti i ansambl Baleta NPS-a, ispunili su očekivanja redovnih pratilaca baleta i ostvarili još jednu predstavu koja će biti omiljena na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu. Solista Mihail Matesscu bio je na visini zadatka, a treba pohvaliti i kostimografski rad Amne Kunovac Zekić.   

Publika je uz ovacije i dugotrajni gromoglasni aplauz ispratila igrače.  

Preporučujemo vam da na vrijeme rezervirate svoje ulaznice za prvu reprizu 31. maja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije