Sastanak na vrhu - kvalitetno pojačanje dramskog repertoara u BiH

H.A., Radiosarajevo.ba
Sastanak na vrhu - kvalitetno pojačanje dramskog repertoara u BiH
/ Sastanak na vrhu; Foto: nps.ba
Predstava 'Summit Conference' (Sastanak na vrhu) škotskog dramskog pisca Davida MacDonalda, u režiji Ferida Karajice, premijerno je izvedena na maloj sceni Narodnog pozorišta.

Četvrta dramska premijera u ovoj sezoni Narodnog pozorišta u Sarajevu donosi snažnu priču o naličju fašizma. Prikazan je događaj koji se nikada u stvarnosti nije zbio - susret ljubavnica Hitlera i Musolinija: Eve Braun i Clarette Petacci. 

Na jednostavnoj scenografiji, dvije fotelje tapacirane likom Hitlera. Na pokretnim vratima, kukasti križ. Kao u nekoj mašini za putovanje kroz vrijeme, vraćamo se u vrijeme Drugog svjetskog rata. Radnju nam donose dvije ljubavnice i jedan vojnik.

Tokom predstave reditelj domišljato se igra zamjena muškog i ženskog roda. Tako, ljubavnice u jednom trenutku u predstavi prelaze u muški rod i razgovaraju kao muškarci o politici i raspodjeli... a vojnik na kraju postaje žrtva. 

Kroz neobavezan dijalog, dvije ljubavnice, od mode dođu do teških političkih tema. No, te teme nisu ostale pečat samo Drugog svjetskog rata. Te teme, nažalost, aktuelne su upravo sada, u nekom dijelu planete, sa novim liderima... novim ljubavnicama... novim žrtvama.

Takvu poruku, na koncu predstave pošalje mladi glumac Vedran Đekić, vojnik... a ispraćeni su dugim aplauzom, publike u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Pored njega, u predstavi igraju sjajne Sanela Pepeljak i Ejla Bavčić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije