Ferid Karajica: Da je ljubav svemoćna ne bi bilo ratova

V.A.Z.
Ferid Karajica: Da je ljubav svemoćna ne bi bilo ratova
/ Ferid Karajica
Četvrta dramska premijera u ovoj sezoni Narodnog pozorišta u Sarajevu donosi snažnu priču škotskog dramskog pisca Davida MacDonalda: 'Summit Conference' (Sastanak na vrhu), u režiji Ferida Karajice.

Ova drama za tri aktera prikazuje naličje fašizma kroz likove ljubavnica Hitlera i Musolinija: Eve Braun i Clarette Petacci, te jednog anonimnog vojnika.

Intrigantna priča je veoma aktuelna i danas, rekla je na konferenciji za medije uoči premijere Marjela Margeta, v.d. Direktorica NPS: "To je pojava fašizma koja ograničava slobodu mišljenja i djelovanja. Predstava ima snažnu poruku, vrlo dinamično je urađena sa divnom glumačkim ostvarenjima. Sigurna sam da će i publika to prepoznati".

U predsatavi se radi o imaginarnom, nikad održanom susretu između ljubavnica najvećih diktatora 20. stoljeća.  

"Živimo u svijetu gdje u najneposrednijem okruženju vidimo pojavu vidljivih i vrlo jasnih oblika fašizma. U predstavi ovo posmatramo kroz pratilje dvojice moćnika zla i jednog vojnika. Svaka prilika da se svijet upozori na zlo je dobrodošla. Mislim da je odluka Narodnog pozorišta u Sarajevu da se ovaj komad stavi na repertoar vrlo jasna i angažirana poruka gledateljima" , rekao je Karajica.

Pitamo redatelja kako to da jedno tako plemenito osjećanje, kao što je ljubav, ne može da utječe na psihu zlikovaca. 

"E, kad bi ljubav mogla da djeluje, ne bi postojalo zlo na ovom svijetu. Za pretpostaviti je da su svi zločinci u nekom trenutku bili zaljubljeni ili voljeli nekoga, kao što je normalno i da su nekada bili neka mala i nevina djeca. Vrlo je teško zamisliti da neko malo dijete može da se razvije u Hitlera, Musolinija ili bilo kojeg zločinca. Gledajući tako vidimo da, nažalost, ljubav nema tu iscjeliteljsku moć koju bi možda trebalo da ima. Ostaje opijenost vlašću i ja ne znam šta se desi u tim glavama do te mjere da isključivost i uništavanje onog što je drugačije poprimi razmjere holokausta ili Srebrenice", kaže redatelj. 

Iz perspetive ove predstave, kako danas možemo gledati historijsku ulogu Mirjane Marković ili Ljiljane Zelen Karadžić - supruga recentnih zločinaca Slobodana Miloševića i RAdovana Karadžića, pitamo autora.  

"Mirjana Marković je bila vrlo aktivna u politici, a za suprugu Radovana Karadžića možemo reći da je bila pratilja i svjedok, ne znam koliko je aktivno učestvovala u politici. Koliko je Mirjana Marković podržavala zlo izvan onoga što je izravno govorila, teško se može pretpostaviti, ali je očigledno da je tu bilo opijenosti moći, isključivosti i razvijanja mržnje  prema onima koji su drugačuji iz bilo kojih razloga - da li je u pitanju rasa, vjera, seksualna opredjeljenost ili nešto treće. Sve počiva na tome da se negira postojanje raznolikosti svijeta i da se negira pravo da se može biti drugačiji", kaže Ferid Karajica u izjavi za Radiosarajevo.ba. 

Premijera predstave Susret na vrhu najavljena je za subotu 21. maja 2016. u 19,30 u Narodnom pozorištu u Sarajevu 

U predstavi Sastanak na vrhu igraju Ejla Bavčić-Tarakčija, Sanela Pepeljak i Vedran Đekić. Scenografiju i kostime potpisujeVanja Popović, a dramaturgiju Džejna Avdić. Predstava se odigrava na Maloj sceni En Face. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije