Predstave Harisa Pašovića i Ivice Buljana za pretposljednji dan MESS-a

Radiosarajevo.ba
Predstave Harisa Pašovića i Ivice Buljana za pretposljednji dan MESS-a
Uzbudljivi teatarski dani u Sarajevu ulaze u svečani finale - pretposljednji je dan Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Osim brojnih pozorištnih trupa, u Sarajevu trenutno borave i predstavnici evropskih teatarskih institucija, kao učesnici Generalne skupštine Evropske teatarske konvencije.

To je i povod za Mess Market - program u kojem se prikazuju najbolje predstave naše regije, kako bi se potpomogla njihova evropska promocija.

Nakon sinoćnjih izvedbi predstava Mirjane Karanović "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", te Andraša Urbana "Rodoljupci", večeras su na programu MESS-a takođe regionalne teatarske zvijezde: Ivica Buljan i Haris Pašović.

Drama “Tri zime“  u Režiji Ivice Buljana, prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih  jednom kućom. Tena Štivičić je kao ishodište svoje drame uzela priču iz vlastite porodice, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. U zimu 1945. godine majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskome ključu useljavaju u vilu endehaškog emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu. U zimu 1990. godine porodica Kos okuplja se u istoj kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova država je još u povojima, a nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu. U zimu 2011. godine u kući se priprema vjenčanje i porodica Kos je ponovno na okupu. U osvit ulaska u Evropsku uniju zatvaraju se neka porodična poglavlja i prekidaju duge šutnje dok novi moćnici vođeni ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se i dalje talože godine i sjećanja. Predstava će igrati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 18 sati.

Sarajlije s nestrpljenjem očekuju premijerno izvođenje novog teatarskog projekta Harisa Pašovića:  “Za šta biste dali svoj život dali“.  Na igranjima u 19 i 22 sata u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, imat ćemo priliku vidjeti  šta je to Pašović realizirao sa studentima master programa iz predmeta Gluma na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Predstava je nastala kada ih je njihov profesor, autor predstave, pitao: "Za šta biste vi dali svoj život? Kada se izuzme porodica, za koju bi većina ljudi žrtvovala svoj život, ostaje pitanje da li postoji ideja ili projekat za koje bi smo dali svoj život? "

Tako je započeo ovaj izuzetno uzbudljivi proces u kojem se razmatraju sudbine, ideje, filozofije, uvjerenja, i paralelno - nove teatarske forme.

U prodaji još ima ulaznica za izvođenje Pašovićeve predstave u 19,00. Kupiti ih možete u festivalskom box officeu u BKC-u od 10 do 19 sati. Takođe, ulaznica je ostalo i za sutrašnje izvođenje predstave What is Europe, požurite!  

U 13 sati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra Mirveta Mrkalj-Durben govorit će o vlastitim stravičnim iskustvima i doživljajima u Prijedoru, u vrijeme agresije na BiH 1992. godine. Autorica ove potresne dokumentarističke proze želi ostaviti trajno sjećanje na nevino ubijene, a generacije, koje nose teret takvog naslijeđa, svojim humanističkim porukama želi prosvijetliti i podariti im više miroljubivosti i smisla za pravdu. O knjizi “Mama ovdje ima svjetla“ govorit će Nihad Kreševljaković, Dino Mustafić i Mirsad Duratović.

Pretposljednjeg festivalskog dana nastavit će se i performans “WakEUp! 48 sati budnosti“, u kojem umjetnici i umjetnice i građani i građanke neprestano, 48 sati, čitaju lične ispovijesti izbjeglica od antičkih do današnjih dana. Direkcija Festivala MESS poziva građane i građanke da se pridruže ovom performansu.

Kompletan program 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na www.mess.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije