Forecasting - predstava sastavljena od YouTube clipova

Vesna Andree Zaimović
Forecasting - predstava sastavljena od YouTube clipova
Nikola Blagojević / Barbara Matijević u predstavi Forecasting
Predstava 'Forecasting' koja je odigrana u sklopu 56. MESS-a na sceni SARTR-a, slavi svu banalnost i beskorisnost viralnih video clopova koji su postali dio naše svakodnevice.

Ponekad nismo ni svjesni koliko vremena u toku dana utrošimo na korištenje društvenih mreža i pregledavanje viralnog sadržaja koji zaboravljamo brzinom kojom traje jedan klik. 

Mono-performans 'Forecasting', čiji su autoru Giuseppe Chico i Barbara Matijević, koja je ujedno i jedina izvođačica, propituje suštinu i svrhu viralnog sadržaja i odnos savremenog ljudskog bića prema ovom fenomenu.   

Savršeno kontrolirajući svoj pokret, izvoiđačica na sceni komunicira s laptopom i dijelovima svog tijela postaje dio video clipa. Na monitoru se ukrštaju tijelo igračice i video zapis. 

Svjedočeći ovakvom tretmanu popularnih video sadržaja s YouTubea, postajemo svjesni njihove banalnosti, ispraznosti i potpunom pomanjkanju dubljeg smisla. 

Šta može biti motiv korisnika da postavi video lizanja nožnih prstiju, ili sat vremena zvuka fena za sušenje kose. Primjera je bezbroj, njihova uzaludnost je neslućenih razmjera, a na sve to nas kroz duhovit pristup i majstorsku igru upozorava 'Forecasting', predstava koju su posjetitelji nagradili iskrenim i dugotrajnim aplauzom. 

U fotogaleirji i ovom videu možete pogledati neke od najupečatljivijih dijelova predstave: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije