Zvuk vatre: O meksičkoj gerili šezdesetih i herojstvu jedne žene

Radiosarajevo.ba
Zvuk vatre: O meksičkoj gerili šezdesetih i herojstvu jedne žene
Teatarska trupa 'Lagartijas tiradas al sol' iz Meksika uprizorila je dokumentarističku predstavu koja govori mladim revolucionarima koji su šezdesetih godina 20. stoljeća djelovali u toj zemlji.

Kroz život revolucionarke i političke zatvorenice Margerite Urias, prikazano je državno nasilje nad slobodom misli i izražavanja, prisutno u Meksiku u to vrijeme.

Predstava Zvuk vatre spaja pripovijedanja svjedoka, arhivske snimke i makete, dok glumci/ice istovremeno otkrivaju artefakte skorije prošlosti. Crpeći snagu historije, trupa Lagartijas Tiradas al Sol stvorila je jednu odvažnu dokumentarnu dramu koja ponovo oživljava političko naslijeđe svojih predaka. Ona predstavlja jedan silovit napad na našu obamrlu svijest i prijeku molbu da se prošlost ne zaboravi. Može li kritičko ispitivanje prošlosti promijeniti budućnost? U kakvom su svijetu živjeli naši očevi? Kakve bitke su vođene prije našeg rođenja?

Predstava, u sklopu 56. FEstivala MESS, održala se u dvorani Pozorišta Mladih.

Ovo je ujedno i posljednje igranje ove predstave, sa kojom je  tročlana ekipa Lagartijas tiradas al sol nastupala punih šest godina. 

Namjerno su željeli da se posljednje uprizorenje desi upravo u Sarajevu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije