Predstava 'Tri prikazivanja Boga' otvara Pozorišne igre BiH u Jajcu

0
Fena
Predstava 'Tri prikazivanja Boga' otvara Pozorišne igre BiH u Jajcu
Foto: Fena / Pozorišne igre BiH Jajce

Najstariji festival bosanskohercegovačkog pozorišta Pozorišne igre Jajce koje se ove godine održavaju 43. put otvara se večeras u petak, 28. juna, predstavom Aleša Kurta "Tri prikazivanja Boga" Narodnog pozorišta Tuzla.

Na daskama pozorišne dvorane Doma kulture u Jajcu u takmičarskom programu bit će prikazano sedam predstava. Pored takmičarskog programa, publiku i ove godine očekuje bogat prateći program, premijere predstava, izložbe, promocije knjiga, amaterske dječije predstave te muzičko-scenski komadi.

Ključ grada Jajca tokom festivalskih dana čuvat će dugogodišnji prijatelj Jajca i Pozorišnih/Kazališnih igara Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, a voditeljica okruglih stolova 43. Igara bit će Tina Laco.

Objavljene cijene: Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu nikad skuplja

Objavljene cijene: Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu nikad skuplja

Selektor Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine za ovu godinu je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Zoran Mlinarević. On je za ovogodišnje festivalsko izdanje izabrao sedam ostvarenja.

To su Tri prikazivanja Boga autora teksta i reditelja Aleša Kurta, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla; Stepski vuk Hermana Hessea, u režiji i dramatizaciji Tamare Kučinović, HNK Mostar; Otac Floriana Zellera, reditelja Dine Mustafića, Kamerni teatar 55; Othello William Shakespare, režija Oksana Dimitriieva, SARTR; Mali ratovi i kabine zare režija Ivica Buljan, Narodno pozorište RS-a Banja Luka; Ivo Martinić Drama o Mirjani i ovima oko nje u režiji Nermina Hamzagića, BNP Zenica te Marlene Dietrich: Pet tačaka optužnice autora teksta i reditelja Harisa Pašovića, Narodno pozorište Sarajevo.

U okviru pratećeg programa biće upriličeno otvaranje izložbi Učo: Pola vijeka bez Jurislava Korenića autorice Amine Abdičević, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te Simbioza fotografije i poezije, rukopisi i sjećanja autora Stjepana Jelice i Edine Demir - Šahman.

Otvorena izložba u Muzeju Sarajeva: Utisci posjetilaca o atentatu na Franza Ferdinanda

Otvorena izložba u Muzeju Sarajeva: Utisci posjetilaca o atentatu na Franza Ferdinanda

Također će se prisjetiti i uglednih kulturnih radnika, čestih gostiju i sudionika Pozorišnih Igara kao što su Nijaz Alispahić, Mirsad Tuka i Abdulah Sidran.

U okviru pratećeg programa gostovaće predstava za djecu Centra kulture i mladih "Zmaj i nogometaševa kći", dok će u zgradi Muzeja AVNOJ-a nastupiti u organizaciji HKD "Napredak" Jajačko amatersko kazalište sa predstavom "Molim, ne zaklanjajte mi sunce". U okviru pratećih proigrama Pozorišnih igara biće upriličena i promocija knjige Saide Mustajbegović Ani Radošević, poetesa pokreta.

Direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar govoreći o povezanosti Jajca i Igara kazao je da se na ovoj smotri pozorišta okupe pozorišni radnici iz cijele BiH, razmijene iskustva, ideje i dostignuća čime se unaprjeđuje pozorišni život u našoj zemlji.

"Kada nekom pozorišnom radniku spomenete Jajce, odmah je to aluzija na Igre i lijepa druženja u našem gradu", podvukao je Čančar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije