Prednovogodišnji spektakl Sarajevo Big Banda: Legendarni Indexi i njihova muzika još uvijek žive!

2
Vesna Andree Zaimović
Prednovogodišnji spektakl Sarajevo Big Banda: Legendarni Indexi i njihova muzika još uvijek žive!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Koncert Big Benda

Najljepša potvrda značaja i kvaliteta grupe Indexi je činjenica da njihova muzika živi i dalje i prenosi se na mlade generacije.

Pokazao je to večerašnji koncert u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, gdje je Sarajevo Big Band spektakularnim nastupom odao počast legendama sarajevske pop-rock scene.

U revijalnom jazz maniru, dvadesetočlani orkestar evocirao je deset pjesama iz bogatog opusa grupe Indexi. Pod dirigentskom palicom i u aranžmanima maestra Ranka Rihtmana, jednog od najpoznatijih aranžera u regiji i nekadašnjeg člana, ovi evergreeni dobili su novo ruho.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Sarajevo Big Band svira Indexe: Prednovogodišnji koncert koji se ne propušta

Sarajevo Big Band svira Indexe: Prednovogodišnji koncert koji se ne propušta

Koncert je započeo kratkim prisjećanjem na revolucionarnu ulogu koju su Indexi odigrali u razvoju jugoslovenskog pop-rocka, a na scenu je tim povodom izašao Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača benda. Arnautalić je podsjetio na činjenicu da su 1965. Indexi bili među prvim muzičarima u regiji koji su radili prepjeve pjesama na engleskom. Godinu nakon toga, uslijedila je pjesma "Ruke pružam", koja važi za prvu jugoslovensku rock'n'roll pjesmu na našem jeziku. 

Koncert Big Benda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Koncert Big Benda

Uz Sarajevo Big Band nastupili su pjevači srednje i mlađe generacije koji, svako u svom stilu, čuvaju tradiciju legendarnih pjesama: Davor Ebner, Željka Katavić Pilj, Berna Balić, Almas Smajlović koji je izveo pjesmu "Ti si mi bila u svemu naj".

Operni pjevač Ivica Šarić, savremenik Indexa, na osoben način iznio je pjesmu "Jutro će promijeniti sve". Kao gost iz Slovenije na koncert je stigao i Branko Đurić Đuro da bi otpjevao pjesmu "Predaj se srce". Marko Louis oduševio je svojom interpretacijom legendarne "Bacila je sve niz rijeku".

Sjajni Nermin Puškar imao je čast da otpjeva dvije pjesme: "Plima" i "U jednim plavim očima", a oba puta pokazao svoje vrhunske vokalne sposobnosti dostojne naslijeđa legendarnog Davorina.      

Ovaj koncert ujedno je i najava albuma sa pjesmama Indexa, koji u izvođenju Sarajevo Big Banda treba biti objavljen uskoro. Osim pjesama Indexa, oduševljena publika imala je priliku čuti i nekoliko numera s prethodnog albuma Sarajevo Big Benda.

Takođe se radi o pjesmama koje priparaju sarajevsko opusu, pa smo tako čuli melodije Crvene jabuke, Elvisa J Kurtovicha i benda Letu Štuke. Tim povodom je na scenu izašao Dino Šaran da bi oduševio svojom izvedbom svoje pjesme "Mjesto za dvoje" - a s jednakim uspjehom je i zatvorio koncert pjesmom "Sve ove godine".

Ovaj spektakularni koncert dokazuje da je muzika jedan od najprepoznatljivijih brendova Sarajeva. Hvala Sarajevo Big Bendu što je to znao prikazati na tako veličanstven način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije