Sarajevo Big Band svira Indexe: Prednovogodišnji koncert koji se ne propušta

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo Big Band svira Indexe: Prednovogodišnji koncert koji se ne propušta
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo Big Band, konferencija za medije

Tradicionalno u danima uoči Nove godine, Sarajevo Big Band priređuje veliki koncert u revijalnom jazz maniru, a tako će biti i ovaj put. 

U srijedu 28. decembra u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra održat će se koncert "SABB i prijatelji 2 - Indexi". 

Sudeći po najavi, ovogodišnjim izdanjem na spekatukalran način proslavit će muzičko naslijeđe najznačlajnijih predstavnika sarajevske pop-rock škole, grupe Indexi.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Ranko Rihtman povodom koncerta Sarajevo ljubavi moja: Muzika je brend  ovog grada

Ranko Rihtman povodom koncerta Sarajevo ljubavi moja: Muzika je brend ovog grada

Sarajevo Big Band je nastao iz čiste potrebe da se nastavi tradicija nekadašnjeg Plesnog orkestra RTV Sarajevo. Smatrali smo da Sarajevo kao glavni grad i centar pop i rock muzike, treba održati tradiciju velikih revijalnih orkestara. Okupili smo profesionalne muzičare koji u orkestru sviraju u svoje slobodno vrijeme. Ponosni smo što je pred nama projekt kojim ćemo dati dostojan značaj muzici grupe Indexi koja ue obilježila čitavu epohu” rekao je Faik Lačević, jedan od osnivača Sarajevo Big Banda.

Nekadašnji član Indexa Ranko Rihtman, rekao je da se kao aranžer našao pred teškim zadatkom i velikom odgovornošću:

“Za mene je glavni izazov to što muzika Indexa dugo postoji i opće je poznata. Trebalo ju je prenijeti u novi ambijent i prilagoditi jazz orkestru. Trebalo je donijeti nešto novo, zatim dati i nešto lično kao aranžer, te na kraju - ne otići predaleko od originala”, rekao je Rihtman.

Sarajevo Big Band, konferencija za medije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Sarajevo Big Band, konferencija za medije

Jedan od vokalnih solista koji će nastupiti je Ivica Šarić, operni doajen koji je kao jedan od najvećih bas glasova u BiH i ranije izvodio rock muziku u aranžmanima za orkestre.

“Još tokom devedesetih me maestro Rihtman pozvao kao jednog od učesnika projekta Rock Classic. Tako je počelo, a drago mi je da se saradnja nastavlja i dalje. Na ovom koncertu otpjevat ću pjesmu ‘Jutro će promijeniti sve’ i nadam se da ću je izvesti tako da će svi biti zadovoljni” rekao je Šarić.

Savremenici velikana sarajevske pop-rock škole, a i mlade generacije koje muziku Indexa s nepromijenjenim zanimanjem slušaju i danas, zasigurno će uživati u koncertu na kojem će veliki sarajevski jazz orkestar s gostujućim vokalnim solistima odsvirati najpoznatije i najljepše numere. Koncertom će dirigovati legenda sarajevske pop-rock scene, maestro Ranko Rihtman koji poptisuje i aranžmane za orkestar.  

Uz stalnu postavu banda, koja broji 25 muzičara, kao vokalni solisti nastupit će: Nermin Puškar, Marko Louis, Berna Balić, Davor Ebner, Dino Šaran, Ivica Šarić, Almas Smajlović, Branko Đurić - Đuro i Željka Katavić- Pilj.

Na ovaj način promovirat će se i album koji uskoro treba biti objavljen. Bit će to kapitalni muzički projekt najkvalitetnijeg domaćeg stvaralaštva nastao je u periodu 2019. – 2022. godine. Na albumu se nalazi 10 numera grupe Indexi u autorskim aranžmanima pisanim specijalno Big Band.

Sarajevo Big Band, konferencija za medije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Sarajevo Big Band, konferencija za medije

Na današnjoj press konferenciji uoči projekta, govorili su član orkestra Faik Lačević, vokalni solista Ivica Šarić, zatim dirigent Ranko Rihtman i direktor JU BKC KS Jasmin Duraković.

Koncert se organizuje u koprodukciji između JU BKC KS i Sarajevo Big Banda, a pokrovitelji su Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo. Medijski pokrovitelji: Antena Sarajevo i Radio Sarajevo.

Sarajevo Big Band, konferencija za medije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Sarajevo Big Band, konferencija za medije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije