Objavljeni laureati 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Radiosarajevo.ba
Objavljeni laureati 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predstava "Kavkaski krug kredom" u NPS-u

Nakon sinoćnje izvedbe „Prve Čehovljeve predstave“, kompletirane su izvedbe svih predstava iz zvanične selekcije 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS koji se održao 2019.

Tadašnji 59. MESS završen je protestnim performansom jer je izvedba ove predstave bila onemogućena zbog drastično smanjenih sredstava za finansiranje festivala sa federalnog nivoa. Zbog toga je suštinski Festival ostao nezavršen, a žiri uskraćen za gledanje i ove predstave kako bi mogao donijeti konačni sud o pobjednicima 59. MESS-a.

Glumica Ema Andrea, koreograf i reditelj Deneš Debrei i glumac Hazim Begagić pogledali su sinoćnju izvedbu te donijeli svoj sud o najboljim umjetnicima i umjetnicama 59. MESS-a.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Prema njihovim glasovima Grand-prix Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu dobila je „Čehovljeva prva predstava“, Dead Centre teatra iz Irske, dok su njeni reditelji Bush Moukarzel i Ben Kidd dobitnici Zlatnog lovorovog vijenca za najboljeg reditelja.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca/glumicu dobio je Ermin Bravo za ulogu u predstavi „Kavkaski krug kredom“, dok je nagradu „Rejhan Demirdžić“ za najboljeg/u mladog/u glumca/icu dobio ansambl predstave „Kapital“ - Jelena Laban, Jelena Šestović, Pavle Prelević i Stevan Vuković.

Žiri dodjeljuje posebno priznanje predstavama „Razbijeni u komadiće“ i „Eichmann u Jerusalemu“, dok je prema ocjeni publike najvišu ocjenu dobila predstava „Sjećaš li se Doli Bel“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije