Predavanje čuvenog Lowea: Nevjerovatne priče od Berlinskog zida do Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Predavanje čuvenog Lowea: Nevjerovatne priče od Berlinskog zida do Sarajeva
Foto: Facebook / Paul Lowe

WARM festival 2020., koji se svake godine održava u Sarajevu i okuplja profesionalce iz svijeta novinarstva i umjetnosti, ove je godine posvećen je umjetnosti i pripovijedanju u vrijeme krize.

Drugog dana festivala, u jutarnjoj sesiji, između ostalih je govorio Paul Lowe, nagrađivani fotoreporter i predavač.

Paul Lowe je mjesece proveo u Sarajevu tokom opsade snimajući svakodnevni život njegovih stanovnika i kako su preživjeli užasne uvjete. U svom izlaganju govoro je kako je pristupio i praktičnim i etičkim izazovima dokumentiranja nevjerovatnih ljudskih priča o preživljavanju.

Kako je navedeno, njegova su djela objavljivana u svjetskim novinama, između ostalog, Time, Newsweek, Life, The Sunday Times Magazine, The Observer i The Independent.

Pokrivao je udarne vijesti širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, puštanje Nelsona Mandele, glad u Africi, rat u bivšoj Jugoslaviji i raspad Groznija.

Njegova knjiga, Bosanci, dokumentira 10 godina ratnog i poslijeratnog stanja u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. godine. Njegov istraživački interes fokusira se na fotografiju sukoba. Objavio je i niz knjiga.

Inače, ovogodišnja WARM akademija trajat će do 15. avgusta.

Uz poštivanje svih higijenskih i epidemioloških mjera, događaj se održava u smanjenom obimu, ali je za sve zainteresirane dostupan online. Program možete pogledati na ovom LINKU

Akronim WARM čine engleske riječi War - Art - Reporting - Memories a označava misiju izvještavanja, istraživanja i umjetničkog stvaranja o savremenim konfliktima uz očuvanje profesionalne izvrsnosti i integriteta. WARM fondacija nastala je u Sarajevu 6. aprila 2012. godine, na dan 20. komemoracije opsade Sarajeva, tokom ponovnog okupljanja pod nazivom "Sarajevo 2012", a njeno pokretanje inicirali su neki od najpoznatijih ratnih reportera iz cijelog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije