NPS / Posljednji dan novembra rezervisan za premijeru "Prodana nevjesta"

30. 11. 2021. u 19:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Posljednji dan novembra rezervisan je za opernu premijeru "Prodana nevjesta" u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sjajna predstava zaokružit će odličan repertoar koji je bio u novembru.

"Igramo “Prodanu nevjestu” kao retrospektivni pogled u naše nastajanje, ali sa novim čitanjem koje je okrenuto prema budućnosti, jer smo svjesni da je svako dobro pozorište tražilo svoj put u moderno i avangardno preko tradicije. Zato je Opera vječni scenski izraz magične ljepote i umijeća. Pitagora je smatrao da je muzika tvorac kosmosa, a Platon je bio uvjerenja da će država biti onakva kakva je u njoj muzika. Istinitosti Platonovog stava svjedočimo i sami na stogodišnjicu postojanja i rada Narodnog pozorišta Sarajevo. Neka ova premijerna izvedba najavi novu i bolju epohu za položaj operne umjetnosti u BiH", poručio je Dino Mustafić, direktor NPS.

Prodana nevjesta komična je opera u tri čina, koja je čest gost glazbenog repertoara europskih kazališta.

"Radnja kao da pripada nekoj od filmskih formi (sitcom, sapunica…) koje kad gledamo znamo tko je dobar, a tko loš, te kako će se sve završiti. Sve je na neki način unaprijed određeno, predestinirano. Scenografija je filmski set tj. predimenzionirana filmska klapna koja dominira scenom, te nam pruža razne mogućnosti tumačenja prostora.

Likovi su vješte komične bravure koje se nađu u zapletima šekspirijanskog tipa. Cijela radnja zapletena je oko mladih zaljubljenika Marženke i Jenjika, čiji roditelji, naravno, ne podržavaju njihovu vezu. U to sve se upliće i Kecal, seoski provodažija, koji u kontekstu našeg scenskog prostora podsjeća na mafijaše iz filma Kum. Unatoč trudu da djeluje opasan, jako je smiješan.

Likovi su svjesni da sudjeluju u nekom showu, pa su ponekad svedeni na stilizirane koreografske pokrete. Postignut je svojevrstan odmak od tipične operne geste, osim ako je ne koristimo namjerno s dozom naglašavanja radnje i ironije", pojašnjava redatelj Jelena Bosančić.

Šestero glumaca sudjeluje u operi, te obavlja razne uloge – od scenskih radnika, pomagača, sitnih kriminalaca do cirkusanata u trećem činu, zajedno s još dvoje akrobata. Bitno su osvježenje svojim načinom igre koja nije samo nijema gluma zbog glazbe, već ima i govornih elemenata kada su mogući.

Zbor je razigran i rasplesan, vrlo aktivan sudionik zbivanja. Predstava je vrckava audio-vizualna poslastica u kojoj će publika, ne sumnjam, uživati. "Prodana nevjesta” svojevrsna je rođendanska čestitka povodom 75 godina djelovanja sarajevske Opere i 100 godina Narodnog pozorišta Sarajevo

Premijera predstave organizovana je u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Kako je večeras u pozorištu, pogledajte u našoj galeriji slika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA