Koncerti za obou: Predstavljen novi roman Nenada Veličkovića

0
V. A. Z.
Koncerti za obou: Predstavljen novi roman Nenada Veličkovića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / S promocije romana u Sarajevu

Novi roman Nenada Veličkovića zove se Koncerti za obou, a večeras je promoviran u sarajevskom BKC-u.

Uprkos saobraćajnom kolapsu usljed prvog ovosezonskog snijega, ovaj događaj privukao je veliki broj ljubitelja riječi ovog književnika.

U duhu dosadašnjih Veličkovićevih književnih djela, riječ je o duhovitom štivu, ali i vrlo emotivnom i s dozom gorčine, sa snažnim autobiografskim elementima.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Osnova priče je odnos oca i sina koji žive u stanu na jedanaestom spratu u sarajevskom naselju Otoka. Otac i sin su u mnogim pogledima udaljeni - generacijski, ideološki, karakterom, ali ih povezuje zajedničko gledanje turske sapunice uz popodnevnu kafu. Kroz ovu nit u romanu se otvara priča o raspadu zemlje, tranziciji, porodičnoj tradiciji i patrijarhalnim odnosima i neostvarenim ljubavima.

Autorov otac kojem je, kako je rečeno, na dan promocije bila i godišnjica smrti, bio je solista na oboi u simfonijskom orkestru u Sarajevu. Zvuk oboe je nešto što je autora pratilo sve godine života s ocem i zato ovaj roman prati specifičan "soundtrack" koji sačinjavaju najpoznatiji koncerti za obou iz muzičke literature.

Na promociji je govorila Andrea Lešić, naglasivši da je prilikom čitanja željela pod svaku cijenu izbjeći razumijevanje ovog romana kao autobiografskog. O glavnom junaku nije željela misliti kao o Nenadu.

"U romanu pratimo nekoliko priča koje su uokvirene smrću oca. Jedna od linija koju pratimo je turska sapunica koju otac i sin gledaju tokom cijelog romana. Tekst je zgusnut, a rečenice su zavodljive. Mnogo stvari se dešava na nivou rečenice koje vas tjeraju da se zadržite na njoj, da razumijete sve aluzije i značenja. Jedan od najvažnijih postupaka u romanu je i gomilanje detalja koji su izuzetno upečatljivi, a dodatno usporavaju radnju. Iako sve to djeluje prilično razbarušeno, ovo ima svoje razloge. Mnogo stvari je neizrečeno, pogotovo u odnosu oca i sina, a ta prividna emotivna hladnoća se kompenzira detaljima koji se gomilaju. Rekla bih da je ovo roman o toksičnoj muškosti", primijetila je Andrea Lešić.

Druga govornica na promociji Lamija Begagić otkrila je:

"Poželjela sam Veličkovića kao pripovjedača i pisca. Kada sam ga pitala o čemu je knjiga, Vela mi je odgovorio - 'Knjiga ima tri priče - jedno je otac, drugo je turska sapunica a treće je Nenad. Najbolja je turska sapunica, a najgora Nenad'. Ono što je meni u ovom romanu ostalo najsnažnije je ideja da su i društva i odnosi među ljudima, ali i sami ljudi - popravljivi. To je misao koji sam izvukla na kraju romana", rekla je Begagić.

Autor Nenad Veličković se na promociji osvrnuo na stavove koje su iznijele govornice, rekavši da 'toksična muškost' na koju se referiraju je, zapravo, priča o zlostavljanju.

"Zlostavljanje je nešto što je vezano uz patrijarhat, nešto što je bilo neodvojivo uz odrastanje, ali se i ponavlja u novim životima. Počeo sam roman s jedne superiorne pozicije, ali, kako roman odmiče, ja postajem svjestan da imamo iste mane. Možda ja malo bolje prikrivam tu toksičnost. Viktor Ivančić i Dubravka Ugrešić su nakon pročitanog romana, rekli su da sam napravio ocu spomenik u književnosti", otkrio je autor.

Potvrdio je da je zaista sa ocem odgledao sve epizode turske serije Feriha.

Roman Koncerti za obou objavljen za izdavačku kuću Fabrika knjiga iz Beograda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije