Poslastica za ljubitelje klasike: "Uspavana ljepotica" na sceni NPS-a

S. H.
Poslastica za ljubitelje klasike: "Uspavana ljepotica" na sceni NPS-a
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Uoči premijera baleta "Uspavana ljepotica"

Poslastica za sve ljubitelje klasičnog baleta zasigurno će biti Uspavana ljepotica, klasično djelo Petra Iljiča Čajkovskog, koja će premijerno biti prikazana 23. aprila na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo . Posljednji put ovaj klasični biser na sarajevskoj sceni igrao se davne 1956.  

Na današnjoj konferenciji za medije direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović rekao je kako je sretan jer je prošlo samo mjesec dana od posljednje premijere u ovoj teatarskoj kući, kada je na sceni prikazana opera "Boemi".

"Naš naizgled nejak ansambl pokazao je da ima snage da se uhvati u koštac sa najzahtjevnijim djelom svjetske baletske literature, što mene zaista lično čini sretnim i što će nadam se prepoznati publika", rekao je Bajrović.

Bajrović je ukazao kako baletskom ansamblu nedostaje kadra stoga su se morali pojačati igračima iz Beograda i Splita.

Direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić pohvalio je zalaganje i trud dirigentice Samre Gulamović tokom priprema za ovu premijeru.

Lokvančić je također istakao kako se Filharmonija suočava sa deficitom kadra, jer su ostali bez 13-14 članova, a ta mjesta do sada nisu popunjena. Za popunjavanje tih mjesta morat će angažirati muzičare honorarno.

V. d. umjetnička direktorica Belma Čečo-Bakrač je istakla kako joj je bila čast i zadovoljstvo raditi sa velikim umjetničkim imenom kakvo je Dinko Bogdanić.

"Postaviti ovakav balet u tri čina sa prologom nije mala stvar, to je veliko i za našu teatarsku kuću", rekla je Čečo-Bakrač navodeći kako su imali osjećaj da su pripremu ove izvedbe krenuli iz ničega jer su na samom početku imali problem sa notama koje se nisu nalazile u njihovom arhivu, zbog čega im je značila Bogdanićeva pomoć.

Čečo-Bakrač je također istakla da baletski ansambl NPS-a nastoji gajiti i moderan i klasičan balet, jer publika to voli i traži.

Koreograf Dinko Bogdanić pohvalio je balerinu Tamaru Ljubičić ističući kako Sarajevo ima dragulj kojeg treba čuvati, što je izazvalo buru emocija kod prisutne balerine.

"Ispunili smo velike zadatke uz brojne probleme i među nama postoji divna umjetnička veza. Tamara je zaista dragulj kakvog nema u ovom dijelu Evrope. Kada njoj postavite zadatak ona ga već sutra zapamti, a prekosutra nadogradi", rekao je Bogdanić, te je dodao kako mu je drago što je u Sarajevu jer jako voli ovaj grad.

Bogdanić je napomenuo i kako su ostali članovi baletskog ansambla i škole ispunili veoma zahtjevne zadatke.

I scenograf Vedran Hrustanović istakao je kako je također bio veliki izazov pripremiti ovu premijeru, jer se i sama tehnička služba suočava sa deficitarnom kadru.

Gošća iz Splita Bojana Lipovšćak stigla je u posljednji čas kako bi pomogla baletskom ansamblu da pripreme premijernu izvedbu "Uspavane ljepotice" i to bez pasoša.

"Dat ću sve od sebe i nadam se da ću ispuniti sva očekivanja", rekla je Lipovšćak.

Balerina Ljubičić koja će na sceni utjeloviti lik princeze Aurore istakla je kako joj se ostvario san.

"Sa velikim uzbuđenjem najavljujemo premijeru. Uloga princeze Aurore bila mi je samo san i mislila sam da je nećemo postaviti jer nam nedostaje kadra", rekla je Ljubičić ističući kako je ovo njena najzahtjevnija uloga do sada.

Ljubičić je također istakla kako joj je ovo dragocjeno iskustvo koje će pamtiti cijelog života.

Premijera "Uspavane ljepotice" bit će održana 23. aprila

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije