FOTO/ Posjetili smo nove izložbe u Historijskom muzeju

03. 09. 2021. u 14:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Historijskom muzeju BiH je otvorene su tri postavke u okviru festivala „Grad“, koje propituju bosanskohercegovačku historiju i otvaraju dijalog o identitetu i sjećanju.

Izložba „Sarajevski ratni plakati: otpor ratu“ je sačinjena od plakata nastalih za vrijeme opsade Sarajeva koje je historičarka umjetnosti i muzejska savjetnica Nermina Zildžo prikupljala. Plakati su, kao dio kolekcije, predstavljeni u Americi i Francuskoj. Kolekcija će u budućnosti biti dijelom stalne postavke „Opkoljeno Sarajevo“ Historijskog muzeja BiH. Izložba pokazuje specifičnosti sarajevskog ratnog plakata kao sredstva otpora ratu i destrukciji. Plakate je pravila dizajnerska grupa Trio, dok je autor fotografija Milomir Kovačević Strašni.

Izložba ratnih plakata, fotografija i dokumenata u Historijskom muzeju - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba ratnih plakata, fotografija i dokumenata u Historijskom muzejuPredstavljene su i fotografije Kemala Hadžića iz arhiva Međunarodnog centra za mir. Fotografije pokazuju arhitekturu Sarajeva za vrijeme opsade. Tu je i izložbe „Tačka ne/mira“, koju čine materijali Međunarodnog centra za mir nastajali u toku opsade – materijali proizvedeni u improviziranim štamparijama i na već upotrijebljenim papirima (mapama Jugoslavije).

Izložba ratnih plakata, fotografija i dokumenata u Historijskom muzeju - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba ratnih plakata, fotografija i dokumenata u Historijskom muzejuTreći segment izložbe čine radovi savremenih umjetnika: Addisa Eliasa Fejzića i Nelise Baždar. Kipar Addis Elias Fejzić je predstavio video radove nastale u okviru njegovor umjetničkog istraživanja umjetnosti stećka: rad „Bosanskohercegovačka trijumfalna kapija“, te video rad „Dante u BiH“. Nelisa Baždar predstavlja Triptih (Zora; Čišćenje; Tri gracije).

Izložba ratnih plakata, fotografija i dokumenata u Historijskom muzeju - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba ratnih plakata, fotografija i dokumenata u Historijskom muzeju


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA