Posjetili smo izložbu "Isječci zaboravljenog vremena", učinite to i vi

1
V.A.Z.
Posjetili smo izložbu "Isječci zaboravljenog vremena", učinite to i vi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / 'Isječci zaboravljenog vremena' u Umjetničkoj galeriji BiH

Umjetnik fotografije Ivan Hrkaš otvorio je u Umjetničkoj galeriji BiH svoju samostalnu izložbu "Isječci zaboravljenog vremena".

Koncepcija izložbe je specifična. Fotogafije Ivana Hrkaša suprotstavljene su umjetničkim predmetima iz fundusa galerije. Na ovaj način fotografije i ostala umjetnička djela komuniciraju, podržavaju se i jedni drugima daju komentar.  

Autor je svojim objektivm ovjekovječio Gradsko kupalište u Rijeci (Hrvatska) na kojem se još uvijek može vidjeti lokalno stanovništvo u svojim ritualima kupanja. Četrdeset i osam fotografija postavljeno je zajedno sa dvadeset i osam djela iz fundusa galerije, stvarajući tako posebnu atmosferu prožetu nostalgijom. 

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

"Djalog i komunikacija između mojih fotografija i umjetničkih djela iz arhiva je putovanje kroz vrijeme, sjećanja, osjećanje nostalgije za vremenima u kojima sam se formirao kao osoba. Izložba je tiha patnja za svim onim što ostavljamo iza sebe, zanemarujemo, zaboravljamo, najčešće svjesno, a onda i nesvjesno, što je još bolnije. Ne želim da zaboravim/zaboravimo dragulje koji su oko nas ili da ih zapostavimo. To je moja zadaća na neki način.

Imao sam preciznu ideju šta tačno želim i u kojem prostoru bi ovaj rad najbolje funkcionisao. Umjetnička galerija ima svoju historiju, nestvaran arhiv, veoma profesionalne kustose, uz čiju pomoć sam realizovao projekat. Ovom prilikom bih se zahvalio i Senki Ibrišimbegović, koja je od starta vjerovala u moju ideju i također pomogla u procesu njene realizacije" rekao je Ivan Hrkaš za Radiosarajevo.ba. 

'Isječci zaboravljenog vremena' u Umjetničkoj galeriji BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: 'Isječci zaboravljenog vremena' u Umjetničkoj galeriji BiH

"Umjesto da bude kroničar svoga doba, a preko svojih fotografija arhivar ili dokumentarista, Ivan Hrkaš na svom stvaralačkom putu odabrao je potpuno suprotni smjer. Odlučio se ne oživljavati i rekonstruirati ono što je nekad bilo ili opjevati ono čega više nema, nego puno teže, ali i izazovnije, pronaći mjesta gdje to naše prošlo, davno iščezlo, još uvijek živi. U  slučaju  ove izložbe  riječ je o riječkom gradskom kupalištu Pećine, među domaćim kupačima zvano Trojka, mjestu koje možda nije jedino, ali sigurno jedno od rijetkih na kojima su se običaji pretvorili u rituale i na taj način preživjeli.” napisala je Ivana Udovičić, historičarka umjetnosti i kustosica Umjetničke galerije BiH.  

Pogledajte šta je na izložbi zabilježio naš fotoreporter Dženan Kriještorac, a u predstojećim danima svakako planirajte da posjetite Umjetničku galeriju. 

Galerija je otvorena svakim danom osim nedjelje, od 10,00 do 20,00 sati. Izložba će biti otvorena do 24. septembra 2022. godine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije