Gazi Husrev-begova biblioteka / Pogledajte online izložbu o lijepoj tradiciji

09. 05. 2020. u 14:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Povodom nastupajuće mubarek noći Lejletu-l-bedr, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu pripremila je online izložbu pod nazivom “Mukabela i rukopisni džuzevi Kur’ana”.

Izložba ima za cilj predstaviti jednu lijepu i višestruko korisnu tradiciju učenja mukabele kao izraz poštovanja prema Riječi Božijoj koje se na našim prostorima iskazivalo i iskazuje na razne načine.

U prvom dijelu izložbe, putem dokumenata, fotografija, natpisa iz periodičnih i monografskih publikacija, predstavljena je tradicija učenja mukabela, koja je duboko prisutna i ukorijenjena u džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Drugi dio izložbe, osim predstavljanja bogato ukrašenih rukopisnih duževa Kur’ana, koji se čuvaju u fondovima Biblioteke, ima za cilj ukazati na poštovanje i ljubav koju muslimani Bosne i Hercegovine iskazuju prema Kur’anu, prvenstveno putem usklađivanja vlastitog života sa njegovim sadržajem, a zatim učenjem, pamćenjem, skrušenim slušanjem i kaligrafskim ispisivanjem kur’anskoga teksta, te propisanim odijevanjem, uzimanjem abdesta, držanjem Kur’ana na propisanoj visini i adekvatnom mjestu itd.

U ovom dijelu izložbe prisjećamo se naših dobrih vakifa koji su prilikom izgradnje džamija imali običaj da za džamiju uvakufe određen broj rukopisnih Kur’ana uvezanih po džuzevima, rahli, peštahti, sanduka/škrinja i drugog materijala potrebnog za lijepo i adekvatno učenje i čuvanje Kur’ana..

NEMA KOMENTARA