Odaje najstarije biblioteke u BiH čuvaju pamćenje domovine već pet stoljeća

Radiosarajevo.ba
Odaje najstarije biblioteke u BiH čuvaju pamćenje domovine već pet stoljeća
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Gazi Husrev-begova biblioteka

Najstarija kulturna institucija u Bosni i Hercegovini, Gazi Husrev-begova biblioteka neprocjenjiva je riznica znanja. U svojim odajama čuva brojne knjige, rukopise, mape, novinske članke. 

Gazi Husrev-begova biblioteka osnovana je 8. januara 1537. godine i jedna je od najznačajnijih ustanova tog tipa na Balkanu. Tako je to želio bosanski sandžakbeg koji je sav svoj imetak odlučio vakufnamom u novembru 1531. godine dati za opće dobro, biblioteku da već pet stoljeća služi obrazovnoj svrsi i da čuva pamćenje BiH i njenih naroda. Ova izuzetno bogata ustanova trenutno ima oko 100.000 bibliotetskih jedinica u koje spadaju rukopisi, knjige, različiti dokumenti i časopisi. Ove jedinice pisane su na arapskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima.

Biblioteka je tokom svoje bogate historije nekoliko puta mijenjala lokaciju u Sarajevu, a od 15. januara 2014. godine nalazi se u novoj zgradi na Baščaršiji, čiju je izgradnju pomogao Katar. Izgradnjom nove zgrade, Biblioteka se vratila u svoj dom, tamo gdje je i osnovana, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.

U zgradi se nalazi i Muzej sa stalnom postavkom lijepih i vrlo rijetkih predmeta koji su reprezent kulturnog naslijeđa ovdašnjih naroda. U Muzeju Gazi Husrev-begove biblioteke posjetioci imaju priliku vidjeti predmete koji krase islamsku tradiciju Bošnjaka ovih prostora, a oni dolaze iz različitih ambijenata – kućnog, džamijskog, tekijskog, zanatskog.

Također, u biblioteci se obnavljaju stare knjige na Odjelu za restauraciju i konzervaciju, svojevrsnoj "bolnici za knjige".

Kroz našu fotogaleriju posjetite Gazi Husrev-begovu biblioteku virtuelno, a ukoliko se prošetate Baščaršijom možete se učlaniti i koristiti i sami blago ove biblioteke...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije