Pogledajte kako je bilo na najstrašnijem koncertu Sarajevske filharmonije: Halloween Symphonic

6
V.A.Z.
Pogledajte kako je bilo na najstrašnijem koncertu Sarajevske filharmonije: Halloween Symphonic
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Koncert Halloween Symphonic

U skladu sa svojom pogramskom linijom 'Slušaj drugačije' večeras je u izvedbi omiljenog orkestra Sarajevske filharmonije održan neobičan koncert Halloween Symphonic. 

Unaprijed rasprodan koncert obećavao je jedinstven umjetnički doživljaj za popularnu Noć vještica. Muzička djela programskog karaktera evocirala su dijabolučnu ili jezivu atmosferu, potaknutu i kostimiranom publikom i izvođačima i rekvizitima u istom duhu.

Iako je koncept događaja ukazivao prije svega na dobru zabavu, dirigentica Samra Gulamović i sjajni filharmoničari pobrinuli su se da umjetnički doživljaj bude potpun.

Halloween u Sarajevu: Pogledajte ko se sve večeras prošetao ulicama grada

Halloween u Sarajevu: Pogledajte ko se sve večeras prošetao ulicama grada

Koncert Halloween Symphonic
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Koncert Halloween Symphonic

Koncert je započeo prelijepim Sibeliusovim ‘Tužnim valcerom’, a nastavio se nekim od ‘najvećih hitova’ iz žanra, kao što su ‘Noć na golom brdu’ od Musorgskog, zatim poznati stav ‘U pećini gorskog kralja’ iz Griegove opere Peer Gynt ili Hačatirijanova ‘Maskerada'.

Posebno dragocjena bila su i dva solistička nastupa. Flautistica i skladateljica Hanan Hadžajlić izvela je svoju virtuoznu savremenu kompoziciju pod neobičnom nazivom ‘Duet za solo flautu’. Ova kompozicija od izvođača iziskuje posebnu tehniku sviranja uz istovremenu upotrebu glasa, čime je jedna osoba u stanju da izvede ‘duet’.

Koncert Halloween Symphonic
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Hanan Hadžajlić
Tamara Arsovski
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Tamara Arsovski

Izdvojiti treba i nastup Tamare Arsovski koja je veoma upečetljivo, kao solistica na violini uz orkestar, izvela ‘Dance Macabre’ od Camillea Saint-Seanza.

Koncert je završen maestralno - furioznim Allegrom iz 10. Simfonije Dmitrija Šostakovića u kojem je, vođen karizmom i iskusnom rukom Samre Gulamović, orkestar Sarajevske filharmonije iskazao svu svoju zrelost.

Ako svemu ovome dodamo i koktel iznenađenja na kojem su posjetiteljima servirana pića nalik na čarobne napitke, ugođaj najbolje provedene Noći vještica je bio potpun.

Koncert Halloween Symphonic
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Koncert Halloween Symphonic

Bio je to odličan programski iskorak Sarajevske filharmonije koja je još jednom pokazala da je to  orkestar koji ne samo da osluškuje bilo publike, već svakom zadatku prilazi uz puno poštovanje.

Naredni koncert Sarajevske filharmonije najavljen je za subotu, 5. novembra, kada će se publici predstaviti trombonista Aleksandar Benčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije