Od demona do vještica i zombija: 13 igara koje će ljubitelje horora zabaviti za Noć vještica

2
Radiosarajevo.ba
Od demona do vještica i zombija: 13 igara koje će ljubitelje horora zabaviti za Noć vještica
Foto: Pixabay / Ilustracija

Noć vještica je večeras i mnogi gejmeri, ljubitelji horor franšiza, vrijeme će noćas provesti boreći se protiv demona, vještica, zombija i inih čudovišta.

Tim povodom, donosimo 13 videoigara koje će vam dočarati 'sablasni duh' Halloweena.

Ove igre variraju u intenzitetu i žanru, tako da se čak i "velik pljašljivci" mogu dobro zabaviti.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Također, portal Radiosarajevo.ba istražio je gdje se danas i večeras u Sarajevu možete dobro zabaviti. Sve detalje čitajte OVDJE

Napomena: PlayStation se odnosi i na PS4 i PS5, a Xbox se odnosi i na Xbox One i Xbox Series S/X.

Bayonetta 3

Dostupno na: Nintendo Switch
Žanr: Hack-and-Slash akcijska avantura

Počnimo s klasikom za Noć vještica: Vještice. Najnovija igra na ovom popisu, Bayonetta 3, daje vam kontrolu nad legendarnom vješticom Bayonettom, dok se bori protiv odvratnih čudovišta i entiteta koji uništava svemir zvanog Singularity.

Kao i prethodne igre u seriji, Bayonetta 3 može biti teška u početku, ali, uz dovoljno vježbe, letjet ćete između neprijatelja i skupljati kombinacije od 100 udaraca bez da se oznojite.

Uz Bayonettin uobičajeni arsenal čarobnih pušaka i divovskih udova napravljenih od vlastite kose ("Opako tkanje"), također ćete prizvati demone veličine nebodera, bacati kletve i još mnogo toga. Humor, radnja i priča u igrici oduševili su mnoge.

Direktor igre Hideki Kamiya tvrdi da ne morate igrati prve dvije igre da biste uživali u ovoj.

Inscryption

Dostupno na: PC, Mac, Linux, PlayStation
Žanr: Roguelike kartaška igra

Prilično je teško kartašku igru ​​učiniti zastrašujućom, ali Inscryption zna kako prkositi očekivanjima. Igra počinje s vašim likom zaključanim u kabini, prisiljenim igrati sadističku kartašku igru ​​protiv manijaka iz sjene. Dok pobjeđujete u rundama, proširit ćete svoju kolekciju karata i naići ćete na nove protivnike — ali ako ne uspijete, bit ćete ubijeni i sami ćete se pretvoriti u kartu.

Inscryption kombinira igranje kartama sa zagonetkama u stilu sobe za bijeg, a sve je potkrijepljeno strašnom zvučnom podlogom i uznemirujućom grafikom. Savršen je za svakoga ko želi horor izazov.

Hollow Knight

Dostupno na: PC, Mac, Linux, Nintendo Switch, PlayStation, Xbox
Žanr: 2D platformer

Hollow Knight jedna je od najpopularnijih indie igara prošle decenije, i to s dobrim razlogom. To je majstorski izrađena igra "Metroidvania" — drugim riječima, 2D akcijska platformska igra — ispunjena ručno crtanim slikama i desecima jedinstvenih neprijatelja.

Igra vam daje kontrolu nad Vitezom, bezimenim kukcem s mačem. Imate zadatak putovati ogromnim podzemnim svijetom kako biste se borili protiv drugih insekata i spasili svoje kraljevstvo od misteriozne "Zaraze". Podzemni svijet je sumoran, mračan i ispunjen užasnim stvorenjima koja su spremna da vas unište.

Obožavatelji i kritičari oduševljeni su umjetničkim stilom Hollow Knighta, kontrolama borbe i sustavom nadogradnje. To je obavezna igra za svakog ljubitelja platforminga.

Resident Evil 2 (2019)

Dostupno na: PC, PlayStation, Xbox
Žanr: horor survival

Resident Evil je franšiza horor igara. A Resident Evil 2 — remake originalnog PS1 klasika iz 2019. — naš je favorit u seriji. U igri Resident Evil 2 igrate kao Leon Kennedy, policajac početnik zarobljen u Raccoon Cityju prepunom zombija. Morat ćete pronaći izlaz iz grada i spasiti nekolicinu ljudi koji još nisu bili zaraženi, dok vas cijelo vrijeme progone zombiji i nezaustavljivo čudovište zvano Mr. X.

Za razliku od drugih igara o zombijima, Resident Evil 2 je više o stealthu i strategiji nego o pucanju. Možete nositi samo nekoliko predmeta odjednom, a municije brzo ponestane — morat ćete naučiti planirati unaprijed i sačuvati svoje resurse ako želite preživjeti.

Trenutačno je igra dostupna samo na PC-u, PlayStationu i Xboxu, ali Cloud verzija također izlazi za Nintendo Switch u studenom 2022.

Luigi's Mansion 3

Dostupno na: Nintendo Switch
Žanr: akcijska avantura, istraživanje

Sve igre koje smo do sada predstavili bile su uglavnom za odrasle. Dakle, ako tražite nešto prikladnije za djecu, onda pogledajte Luigi's Mansion 3. Ovaj spinoff Super Mario Bros franšize prikazuje vječnog autsajdera Luigija kako ide u potragu da spasi svoje prijatelje i obitelj iz ukletog hotela.

Dok istražujete 17 spratova hotela, borit ćete se protiv desetaka šarenih duhova. Također možete stvoriti svoj klon pod nazivom "Gooigi", koji može kliziti kroz pukotine, ali će se raspasti ako dotakne vodu.

Luigijeva vila je smiješna, ali ipak može biti iznenađujuće jeziva i izazovna. Također ima nekoliko načina rada za više igrača, savršenih za prijatelje ili članove obitelji.

Dead By Daylight

Dostupno za: PC, Nintendo Switch, PlayStation, Xbox, iOS, Android
Žanr: horor survival, Player-VS-Player

Prva isključivo multiplayer igra na listi, Dead By Daylight je "asimetrična" survival horor igra inspirirana slasher filmovima iz 70-ih i 80-ih. U svakoj igri četiri "preživjela" moraju uključiti generatore i pobjeći prije nego što ih "ubica" ulovi i ubije.

Iako igra ima desetke originalnih likova, najpoznatija je po križanjima s poznatim horor franšizama kao što su Saw, A Nightmare on Elm Street, Stranger Things i Scream. Preživjeli mogu igrati kao protagonisti iz tih franšiza, dok ubica može biti negativac. Svaki lik ima svoje pogodnosti i sposobnosti.

Svaka runda je napeta i nepredvidiva, baš kao i najbolji horor filmovi. Sjajna je kad je igrate s prijateljima, ali ima i aktivnu zajednicu s kojom se možete nasumično spojiti i igrati kad god želite.

FAITH: The Unholy Trinity

Dostupno na: PC
Žanr: Istraživanje, Puzzle

Iako je FAITH: The Unholy Trinity službeno objavljen ovaj mjesec, nećete pogiješiti ako pomislite da je to stara Atari igra. FAITH je 8-bitna horor igra koja prati katoličkog svećenika Johna Warda u njegovoj potrazi za istjerivanjem demona. Inspirirana je igricom "Satanic Panic" iz 80-ih, a čini se i kao da dolazi iz tog vremena.

Ipak, najupečatljivija stvar kod FAITH je definitivno dizajn zvuka. Svaki zvučni efekt i djelić glazbe je izobličen i komprimiran "do vraga", do te mjere da biste mogli početi misliti da su vaši zvučnici ukleti. Čak i najjednostavniji postupci zvuče zastrašujuće.

Očekujte krvave demone, mnoštvo pentagrama i riječ "MORTIS" koja će vam se urezati u mozak. Ako ste kao dijete gledali Egzorcista i sedam dana imali noćne more, onda je FAITH stvorena za vas.

Cult of the Lamb

Dostupno na: PC, Mac, Nintendo Switch, PlayStation, Xbox
Žanr: Roguelike Akcijska avantura, simulator grada

Ne dopustite da vas slatke životinje koje govore prevare: Cult of the Lamb je đavolska igra.

Nakon što je osuđen na smrt, vaš lik — neimenovano janje — opsjednut je drevnim demonom i dobio je zadatak da osnuje kult koji će ga obožavati. Morat ćete se odvažiti kako biste pobijedili neprijatelje i privukli nove sljedbenike, a da pritom usrećite članove kulta. Ignorirajte ih predugo i mogli bi se razboljeti, otići ili se čak pobuniti protiv vas.

Cult of the Lamb spaja umjetnički stil s frenetičnom borbom i detaljnim upravljanjem gradom u stilu simulatora. Ako volite igre kao što je Hades, oduševit će vas ova.

Phasmophobia

Dostupno na: PC
Žanr: Cooperative Survival Horror

Phasmophobia vam omogućuje da igrate kao profesionalni lovac na duhove, istražujući napuštene zgrade i oronule kuće kako biste pronašli dokaze paranormalnog.

Igru možete igrati s najviše tri druge osobe, koristeći standardni miš i tastaturu i slušalice za virtualnu stvarnost. Na početku svake runde morat ćete odabrati koje alate želite ponijeti - kamere za noćno gledanje, termometre, Ouija ploče - i raditi zajedno kako biste pronašli duhove, a da ne budete opsjednuti.

Igra koristi bliski glasovni chat, što znači da ako se previše udaljite od svojih suigrača, oni vas više neće moći čuti. Možete čak pokušati razgovarati s duhovima ako imate pravi alat... 

Phasmophobia je bila viralna senzacija na Twitchu 2020. godine i još uvijek okuplja stotine gledatelja svakog mjeseca. I iako su sesije za više igrača zabavne, za pravi osjećaj tjeskobe i straha zaigrajte je sami.

Miitopia

Dostupno na: Nintendo Switch, Nintendo 3DS
Žanr: RPG

Ne možete proslaviti Noć vještica, a da ne nabacite kostim. A, odijevanje vaših prijatelja i obitelji u smiješne kostime ono je što je Miitopia.

Izvorno objavljena za Nintendo 3DS 2016., a zatim remasterirana za Switch 2021., Miitopia je zabavna fantastična RPG igra koja pretvara vaše prilagođene Mii likove u čarobnjake, ratnike i još mnogo toga. Zajedno ćete krenuti u potragu da porazite Mračnog gospodara, demonskog entiteta — kojeg također glumi jedan od vaših Miija — koji ljudima krade lica.

Dok naizmjenične bitke zauzimaju velik dio igre, jednako ćete vremena provesti upravljajući svojim Miisima. Svaki lik kojeg napravite ima vlastitu osobnost, a odnosi između vaših Miija utjecat će na to koliko se dobro bore i kako rastu. To je simulator života koliko i akcijska igra.

Ažurirana Nintendo Switch verzija također uključuje iznimno detaljan kreator likova, savršen za sastavljanje vašeg tima iz snova.

Vampire Survivors

Dostupno na: PC, Mac, Linux, Android
Žanr: Roguelike Shoot-Em-Up

Vampire Survivors je jedna od onih igara koju ćete uključiti, i tri sata će proći a da ne primijetite. Neizmjerno je "zarazna" i može se beskonačno igrati, do te mjere da je neki nazivaju najboljom igrom 2022.

Igra je jednostavna: odaberete lik, nađete se u širokom otvorenom području i čudovišta krenu prema vama. Sada morate preživjeti 30 minuta, ubijajući neprijatelje i nadograđujući svoje sposobnosti. U početku bi se moglo činiti lako, ali za pet minuta bit ćete napadnuti od strane više stvorenja nego što možete izbrojati.

Svaka runda je iskustvo učenja i bez obzira na to koliko daleko stignete, svaka runda otključava nove likove i predmete. 

Monster Prom

Dostupno na: PC, Mac, Linux, Nintendo Switch, PlayStation, Xbox
Žanr: vizualni roman, simulator spojeva

Živimo u zlatnom dobu za čudovišnu romansu. I nigdje to nije jasnije nego u Monster Promu, simulatoru spojeva koji vam omogućuje da se "uparite" s vukodlacima, demonima, sirenama i ostalima.

Igra počinje u Spooky High, školi u kojoj je svaki učenik drugačija vrsta čudovišta. Imate tri sedmice da pronađete partnera za maturalnu zabavu, a svaka akcija vodi novim putem. Postoje stotine jedinstvenih scenarija i šest različitih čudovišta s kojima možete 'završiti'.

Monster Prom je čudan, ali čak i više od toga... pojedini gejmeri kažu - natjerat će vas da ponovno povjerujete u ljubav. Najbolje od svega, igra ima tri različita nastavka — Monster Prom: Second Term, Monster Camp i Monster Roadtrip — svi dostupni na Steamu.

Metroid Dread

Dostupno na: Nintendo Switch
Žanr: Akcijska avantura, Pucačina

Metroid Dread najnoviji je u masovno utjecajnoj seriji pucačina s tzv. bočnim pomicanjem (side-scrolling). Igrate kao lovac na glave Samus Aran, poslan na planet ZDR da istraži i uništi rasu opasnih parazita. Ali, kad jednom stignete, zarobljeni ste u dubokoj podzemnoj špilji i progone vas ubojiti "EMMI" roboti.

Samus je jak, ali EMMI roboti su jači. Čim vas EMMI vidi ili čuje, potjerat će vas kao bijesan lav. Provest ćete velik dio igre mahnito trčeći za svoj život dok EMMI-ji jure hodnicima i grizu vam pete.

Metroid Dread jednako je zabavan i zastrašujući. Savršeno odgovara svakom vlasniku Switcha koji traži izazov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije