Uskoro se obilježava Halloween: Donosimo vam ideje kako da isplanirate Noć vještica u svom gradu

11
Radiosarajevo.ba
Uskoro se obilježava Halloween: Donosimo vam ideje kako da isplanirate Noć vještica u svom gradu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Noć vještica u Sarajevu (arhiv)

Maskiranje u omiljene likove iz crtića ili filmova (a nekada i knjiga), rezbarenje bundeva u različite oblike, te dijeljenje slatkiša najmlađima - sve su to neki od običaja 31. oktobra koji se u svijetu obilježava kao Noć vještica ili Halloween.

Obilježavanje zadnje noći u oktobru, ukoliko niste znali, datira još od petog stoljeća prije Krista: tada su stari Kelti slavili boga Sunca i gospodara smrti. Za njih, početak novembra je označavao i početak nove godine.

Da se malo vratimo na kratki čas iz historije: Kelti su živjeli na prostoru današnje Njemačke i u dijelovima današnje srednje Europe. Tako se keltska nova godina zvala Samhain (u prijevodu sa staroirskog: kraj ljeta), a ovaj narod je vjerovao da se tada mrtvi mogu vratiti i šetati Zemljom.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Sarajevska filharmonija najavljuje: Halloween Symphonic pod sloganom 'Slušaj drugačije'

Sarajevska filharmonija najavljuje: Halloween Symphonic pod sloganom 'Slušaj drugačije'

Kako bi izbjegli susret s njima, stvarali su buku i prekrivali se maskama, a pred kućama su ostavljali repe ili krompire te upaljene svijeće.

Noć vještica u Sarajevu (arhiv)
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Noć vještica u Sarajevu (arhiv)

A kako je ovaj praznik od Europe stigao do Amerike? Odgovor je: zahvaljujući Ircima. Oni su se doselili u SAD, a vjeruje se da je prvi (službeni) praznik Noći vještica proslavljen u Minnesoti.

Vjeruje se i da sama riječ potiče od "Hallow" ili sveta osoba, te se odnosi na svece koji se slave 1. novembra, a "een" je skraćenica od "čak", te označava večer prije. Halloween je škotska kratica za Allhallow-even, što znači “večer svih svetih".

Welcome to Horrorwood: Najbolji Halloween party stiže u Sarajevo!

Welcome to Horrorwood: Najbolji Halloween party stiže u Sarajevo!

Običaji za 31. oktobar: Krompir, rezbarenje, tikva, slatkiši

Krompiri i cvekla su se koristili i u vrijeme Kelta, ali ne samo za kuhanje. Tako su krajem oktobra oni u njih urezivali različite oblike: vjerovali su da tako tjeraju zle duhove.

Opet dolaskom naroda Irske u SAD, bundeva je zamijenila repu iz jednog razloga: jer je bila (i ostala) prikladnija za rezbarenje.

Postoji više verzija o običaju zvanom 'trick or treat' (trik ili slatkiš). Tako jedna od njih glasi da je to običaj iz kasnog srednjeg vijeka koji se sastojao od odlaska od kuće do kuće te traženja slatkiša u zamjenu za molitvu za sreću.

Noć vještica u Sarajevu (arhiv)
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Noć vještica u Sarajevu (arhiv)

Neke druge verzije tvrde da su Kelti ovo radili, maskirani u duhove, te su šalama željeli dobiti hranu i piće.

/ Anketa

Da li obilježavate Noć vještica / Halloween?
Rezultati

Ne zaboravimo i neke običaje koji nisu toliko popularni, a jedan od njih je povezan sa jabukama i proricanjem sudbine.

Ove voćke bi se postavile na jedno mjesto, te predstavljale udvarače od djevojaka. Onu jabuku čiju bi nazgrizla, navodno je njen budući suprug.

Noć vještica u Sarajevu (arhiv)
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Noć vještica u Sarajevu (arhiv)

Na ovom spisku je i gledanje u ogledalo: ljudi bi se nadali da će viziju budućnosti vidjeti upravo u ovom predmetu. Prenosi se još jedan običaj: darovanje poslastica. Tačnije, pisale su se poruke na papirićima u mlijeku, a bilješke su se onda savijale i stavljale u ljuske oraha.

To bi se sve zagrijalo na vatri, mlijeko bi promijenilo boju toliko dok se, navodno, poruka ne pojavi na papiriću.

A gdje obilježiti ovaj praznik u Sarajevu?

Sada su stigli neki novi trendovi: s kostimima, filmovima, raznim tehnikama za rezbarenje bundeva...

Prave se i različite slastice u obliku nekih strašnih likova iz filmova, životinja, insekata, a uvijek dominira narandžasta (kao boja žetve) i crna boja (koja predstavlja mrak). 

Ako ovaj praznik planirate provesti kod kuće, sami ili u društvu porodice ili prijatelja, donosimo vam nekoliko ideja koje filmove (da, horor) biste mogli pogledati.

Napomenimo i da je možda bolje pogledati ih u društvu: radi se o kultnim filmovima koji godinama važe za neke od 'najstrašnijih', pa će vam biti lakše ako neko hrabrijeg imate pored sebe. 

Na spisku su 'Znam što si radila prošlog ljeta' i to je adaptacija trilera Lois Duncan koja govori o tinejdžerima koji pokušavaju sakriti ubistvo, zatim kultno 'Isijavanje' kao adaptacija trilera Stephena Kinga, kao i 'Ptice': film koje je djelo Alfreda Hitchcocka.

Predlažemo i kultne filmove 'Kad jaganci utihnu', 'Carrie', 'Opasne čini', 'Noć vještica'...

Ukoliko ste željni izlaska, koji je ujedno i humanitarni projekat, u Sarajevu će se održati 'Probudi IT duh' kojim Udruženje “Ruku na srce” želi educirati 30 dječaka i djevojčica iz porodica slabijeg materijalnog stanja na temu digitalnih vještina, sigurnog korištenja interneta i programskog jezika Python.

Po završetku radionica u trajanju od tri sedmice, svaki polaznik dobit će laptop na poklon i tako imati priliku da usavrši nove vještine i nakon edukacije.

S ciljem prikupljanja potrebnih novčanih sredstva za realizaciju radionica i kupovinu laptopa za svakog od 30 učesnika, udruženje „Ruku na srce“, agencija Via Media i tim @spectivized kojeg čine Larisa Nuhanović i Ilma Ramčević, dvije djevojke sa neobjašnjivom strašću za Halloween, organizuju Horrorwood zabavu koja će se održati 29.10. u prostorijama kina Bosna sa početkom u 20 sati.

Tema ovog jedinstvenog događaja je Welcome to Horrorwood - Creepy Vintage Hollywood. Svi ljubitelji Halloween zabave tako će se istovremeno zabaviti ali i učiniti dobro djelo.

A ne zaboravite i 'Halloween Symphonic' koji će Sarajevska filharmonija održati 31. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Kako su najavili, ovaj koncert neće biti tako sablasan - ali se garantuje dobra zabava.

"Odvažite se doći u svojim kostimima i uživajte u, za ovu večer, tematski pripremljenim kompozicijama iz svijeta umjetničke muzike", poručili su iz Narodnog pozorišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije