Gejmerski svijet oduševljen: Pogledajte kako izgleda kultni Super Mario u očima programera iz BiH!

1
D. Softić
Gejmerski svijet oduševljen: Pogledajte kako izgleda kultni Super Mario u očima programera iz BiH!
Foto: Twitter / Super Mario, Funkyzeit Games

Igrica Super Mario mnogima je asocijacija na djetinjstvo. Talijanski junak s nama je od 1981. godine, karakterističan je po crvenoj i plavoj odjeći te bijelim rukavicama. Rijetko priča, a često skakuće i spašava princezu Peach.

U narednim redovima možete saznati u kakvoj su vezi ovaj kultni lik i Bosna i Hercegovina.

Jedan video na Redditovom Unreal Engine podforumu za samo nekoliko dana je došao u top deset najpopularnijih video klipova svih vremena na tom podforumu.

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Pas Zigi koji je tražio ljude pod ruševinama u Turskoj se priključuje potrazi za nestalom Dankom (2)

Nakon toga, objavio ga je Poznati tehnološki portal 80.lv, a video je gotovo odmah postao viralan.

Ogroman broj ljudi iz cijelog svijeta i medija iz desetina zemalja ubrzo su objavili svoje utiske, među njima britanski Metro i news portal Screenrant. Na Twitteru je pregledan desetak miliona puta kroz razna dijeljenja i komentare.

Showcase prikazuje satiričnu verziju Super Mario svijeta, spojenu s drugim, puno mračnijim žanrovima i mehanikama, demonstrira napredno osvjetljenje i grafičke mogućnosti koje Unreal Engine 5 nudi.

U osamdeset sekundi atmosfera iz tihe Mariove noćne šetnje vrlo brzo prelazi u potpuni haos i pokolj praćen uništenjem skoro svega što se nađe na putu inače simpatičnog vodoinstalatera.

Pogledajte kako izgleda prva bosanska sci-fi RPG video igrica

Pogledajte kako izgleda prva bosanska sci-fi RPG video igrica

Showcase dolazi iz studija Funkyzeit Games, a iza njega stoji samo jedna osoba – Zlatan Salkanović.

Riječ je o njegovom hobi projektu koji je nastao u pandemijskoj godini.

"Studio je nastao tokom pandemijske dosade u svrhu istraživanja granica pojedinih današnjih tehnologija i njihovih različitih primjena kroz zabavne sadržaje. Programer sam po struci koji se tokom radnog vremena bavi funkcionalnim dijelom, a u slobodno vrijeme vizuelnim.

Super Mario, Funkyzeit Games
Foto: Twitter: Super Mario, Funkyzeit Games

Volim tehnologiju i rado ulažem u opremu jer rad na bržem uređaju ne samo da daje bolje rezultate, već i uštedi gomilu vremena koje je potrebno za kreiranje ovakvih stvari. Smatram da je naučna fantastika kao žanr prijeko potrebna našoj državi koja živi u prošlosti, jer tjera ljude da gledaju u budućnost i na siguran način postanu svjesni potencijalnih posljedica različitih odluka koje čekaju čovječanstvo", rekao je Salkanović.

Gotovo svi Zlatanovi projekti vezani su za Bosnu i Hercegovinu. Njegova objavljena video igra na Steamu za sada je najbolje ocijenjena bh. igra na toj platformi, a na YouTube kanalu studija možete pogledati i video o Mirzi Delibašiću.

"Planiram se s nekom osrednjom ozbiljnošću 'baciti' i u film, kao i u još YouTube projekata virtuelne produkcije poput mog videa o Mirzi Delibašiću. Trudit ću se da novi sadržaj dolazi dovoljno često, da je dovoljno interesantan kao i da je na dovoljno visokom nivou", kazao je Salkanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije