Pogledajte djelo bosanskohercegovačkog kipara Mirze Morića posvećeno Ukrajincima

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte djelo bosanskohercegovačkog kipara Mirze Morića posvećeno Ukrajincima
Foto: Facebook / Mirza Morić

Bosanac i Hercegovac s pariškom adresom, Mirza Morić, poznati je akademski kipar koji već 40 godina stvara u Gradu svjetlosti.

Njegova djela, impozantna i senzualna, putuju svijetom, a njegova najnovija kreacija, ogromna granitna ptica, posvećena je Ukrajincima.

Na svom Facebook profilu kipar je poručio: "Umjetnost u službi čovječanstva!"

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Mirza Moric, sculpteur de la paix

Natif de Bosnie-Herzégovine, Mirza Moric est sculpteur et travaille près de Paris. Ses œuvres, imposantes et sensuelles, font le tour du monde et sa dernière création, un gigantesque oiseau de granit, est dédiée aux ukrainiens...

Posted by TV5MONDE on Wednesday, July 13, 2022

Mirza Morić inspiraciju je pronašao u otporu ukrajinskog naroda, kaže kako je sloboda važna za svako ljudsko biće. Skulptura prikazuje djecu, žene, kuće, sve zbog čega se Ukrajinci bore i šta žele zaštiti.

Naš kipar specifičan je po načinu na koji radi, naime on bira stare alate i uzor vidi u Egipćanima, a takav način rada danas je rijetkost.

Ovo nije prvi put da umjetnik inspiraciju pronalazi u ratnim dešavanjima. Sarajevu u kojem je studirao, posvetio je skulpture u periodu opsade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije