U Zagrebu predstavljena izložba fotografija „Mrtvare“ bh. fotografa Armina Durguta

0
Radiosarajevo.ba
U Zagrebu predstavljena izložba fotografija „Mrtvare“ bh. fotografa Armina Durguta
Foto: Ministarstvo kulture Hrvatske / Izložba u Zagrebu

Uoči 27. godišnjice genocida u Srebrenici u Islamskom centru Zagreb predstavljena je izložba fotografija „Mrtvare“ mladog fotografa Armina Durguta iz Sarajeva u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica / Srebrenica Memorial Center.

Fotografirana je obuća pronađena u masovnim grobnicama i na Maršu smrti u istočnoj Bosni nakon genocida nad Bošnjacima tokom rata devedesetih godina, koja u jednostavnoj i minimalističkoj formi, ali izrazito suptilno i s poštovanjem prenosi veliku ljudsku tragediju.

Riječ je o obući koju su stanovnici enklava u Srebrenici dobivali kao humanitarnu pomoć, a koja je služila za sahranu, obuvanje preminulih. Nazvali su ih zbog toga zloslutnim imenom – mrtvare, prema kojemu je izložba dobila naslov.

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

Izložba Armina Durguta "Mrtvare": Prikaz obuće pronađene u masovnim grobnicama

Izložba Armina Durguta "Mrtvare": Prikaz obuće pronađene u masovnim grobnicama

Cipele i ostale predmete žrtava genocida, na lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica sakupili su stručnjaci Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima, tokom višegodišnjeg rada, istražujući terene i staze Marša smrti.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović na otvorenju izložbe ukazao je na važnost njegovanja kulture sjećanja te podsjetio kako je agresija koja je izvršena na Hrvatsku, a potom i na Bosnu i Hercegovinu, kulminirala u Srebrenici, što je Međunarodni sud u Haagu okarakterizirao kao genocid.

Foto: Ministasrtvo kulture Hrvatske: Izložba u Zagrebu

Muftija Hasanović je upozorio kako se Srebrenica i Vukovar danas ponavljaju u ukrajinskim gradovima te kako centri moći iznova reproduciraju zločin. Stoga je iznimno važno, upozorio je muftija Hasanović da svatko od nas promovira univerzalne vrijednosti mira i učini sve da se nikada, nikome i nigdje ne dogodi Srebrenica.

Otvorenju izložbe u Islamskom centru Zagreb prisustvovao je i izaslanik ministrice kulture i medija  Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni sekretar Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije