Durgut o izložbi "Mrtvare" : Trag vremena i života u tim okolnostima

1
Fena
Durgut o izložbi "Mrtvare" : Trag vremena i života u tim okolnostima
Foto: Fena / Armin Durgut

Izložbom ''Mrtvare'' fotograf Armin Durgut napravio je još jednu svjedodžbu o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Na više od 50 fotografija predstavio je njihovu obuću, u kojoj su bježali od genocida na slobodnu teritoriju. Fotografije će početkom narednog mjeseca biti postavljene i predstavljene javnosti.

Uglavnom je to obuća koja je dolazila u humanitarnoj pomoći, a za koju će se ispostaviti da je pravljena za mrtvace.

"Ta obuća na zapadu je korištena za mrtvace, u tim cipelama su ih kopali. Nazvane su 'mrtvare'', a taj naziv nosi i ova izložba", kazao je Feni autor.

Cipele sa fotografija vlasništvo su Memorijalnog centra u Potočarima, čija ekipa obilazi staze marša smrti, a gdje je većina cipela pronađena. Imaju ih oko 100, a pola će biti pokazano na izložbi.

"Meni kao fotografu su bile zanimljive jer imaju specifičan izgled, vidi se trag vremena i života u tim okolnostima", istakao je Durgut.

Projekt je u potpunosti finansirao Memorijalni centar, a osim izložbe bit će prestavljena i knjiga, istoimena, u kojoj su opisana događanja u Srebrenici. 'Mrtvare' su posebno opisane, gdje su pronađene, ko je pronašao i drugi detalji.

Izložba će biti otvorena 1. jula u Umjetničkoj galeriji BiH, a time će početi program obilježavanja godišnjice genocida.

U tom prostoru bit će dostupna 14 dana, nakon čega će, plan je, putovati po državi i svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije