Počinje nova Koncertna sezona Muzičke akademije Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Počinje nova Koncertna sezona Muzičke akademije Sarajevo
Vlada KS / Muzička akademija u Sarajevu

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje Koncertnu sezonu 2021/22. koja će biti realizovana tokom cijele akademske godine. 

Koncertna sezonu 2021/22kao rezultat entuzijazma i zajedničkog angažmana nastavnika, saradnika, studenata i prijatelja ove ustanove koja, osim obrazovne i naučno-istraživačke djelanosti, značajan dio svoje aktivnosti usmjerava na produkciju umjetničkih događaja.

Organizacijom oko trideset javnih koncerata godišnje, s ciljem predstavljanja rezultata pedagoškog rada i umjetničkog razvoja studenata, Muzička akademija se pozicionirala kao jedan od ključnih kreatora muzičkog života u bosanskohercegovačkom kontekstu. Kontinuiranim osmišljavanjem i plasiranjem umjetnički relevantnih produkcija kojim se afirmišu emancipatorske vrijednosti, ova institucija iznova opravdava svoju društvenu ulogu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Koncertna sezona 2021/22. bit će otvorena svečanim koncertom nastavnika i saradnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Ovaj događaj će se održati u utorak, 9. novembra 2021. godine u 19,00 sati, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Praizvedbe domaćih kompozitora

U sklopu prvog dijela ovogodišnje sezone, 25. novembra će biti upriličen koncert praizvedbi djela bosanskohercegovačkih kompozitora, čiji je pokrovitelj Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS.

Novembarski i decembarski repertoar će obuhvatiti i niz gostovanja renomiranih muzičara i pedagoga, pa će 29. i 30. novembra u okviru Erasmus + programa na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu boraviti Gottlieb Wallisch, profesor klavira na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu. Osim planiranog seminara, tom prilikom će biti organizovan i njegov recital.

S Univerziteta umjetnosti u Cirihu dolazi gitarista Jure Cerkovnik koji će se predstaviti 4. decembra, a nekoliko dana kasnije, 9. decembra će biti upriličen koncert pijaniste i asistenta na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, Zlatana Božute koji će nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom pod dirigentskom palicom Roberta Homena.

Kao rezultat saradnje sarajevske Muzičke akademije i Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, bit će organizovan seminar profesorice Lidije Stanković i zajednički koncert studenata klavira ove dvije institucije koji će se održati 16. decembra. Za februar 2022. godine najavljen je recital Belme Alić, violončelistice i profesorice na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

U okviru prvog dijela ovogodišnje Koncertne sezone će biti organizovani i studentski nastupi, a kao značajan događaj se izdvojio recital mladog violiniste Alexa Mateescu, studenta treće godine u klasi doc. mr. Marka Simovića, čije će predstavljanje biti upriličeno 7. decembra.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, a s obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološki mjerama i naredbama nadležnih institucija, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom na: 062 102 569.

Informacije o svim daljim aktivnostima Koncertne sezone će biti dostupne na web stranici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i na društvenim mrežama.

Svi planirani koncerti za 2021/2022. godinu ostvaruju se uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, kao i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas da pratite program ovogodišnje Koncertne sezone i na taj način podržite rad studenata, profesora i saradnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije