Počinje Mjesec italijanske kulture u BiH

Radiosarajevo.ba
Počinje Mjesec italijanske kulture u BiH
Revija kulturnih događaja koju organizira Ambasada Italije obuhvatit će različite događaje posvećene muzici, umjetnosti, filmu, kuhinji, književnosti.

Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini počinje večeras izložbom fotografija Razvojni projekti. Italijanska kooperacija za obnovu nakon poplava u BiH koja će biti otvorena u 18:00 sati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložba predstavlja rezultate razvojnog projekta obnove koga je finansirala agencija AICS - Agencija za razvojnu saradnju Italije sa 1,2 miliona eura, u sedam bh. općina, nakon poplava iz 2014.

Mjesec italijanske kulture bit će nastavljen koncertom italijanske jazz grupe PerfectTrio 10. novembra, zatim XVI Sedmicom italijanskog jezika u svijetu koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, i projektom Voz za Evropu koji dovodi u BiH preko 300 italijanskih srednjoškolaca koji će sa bh. vršnjacima razmijeniti mišljenja na temu ujedinjene Evrope.

Slijedit će večer degustacije italijanskih vina povodom prve Sedmice italijanske kuhinje u svijetu koju promovira Ministarstvo za vanjske poslove i međunarodnu saradnju Italije; nastup maestra Domenica Nordija, jednog od najslavnijih violinista solista na svijetu, i 26. novembra - koncert simfonijskog orkestra Mitteleuropa Orchestra  Regije Friuli Venezia Giulia koji po drugi put gostuje u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Mjesec italijanske kulture 2016. bit će zaključen tradicionalnom Sedmicom novog italijanskog filma koja će se odvijati od 29. novembra do 2. decembra, saopćeno je iz Ambasade Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije