Dvojezično čitanje romana "Vrijeme suhog cvijeća"

Radiosarajevo.ba
Dvojezično čitanje romana "Vrijeme suhog cvijeća"
/ Naslovna stranica knjige
Povodom 27. godišnjice pada Berlinskog zida Fondacija Konrad Adenauer sve zainteresirane poziva na prigodan književni događaj.

Riječ je o dvojezičnom čitanju romana Vrijeme suhog cvijeća, čiji je uator Dr. Karsten Dümmel, pisac i direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH. 

Uz muzičku pratnju na čelu, imat ćemo priliku da čujemo odlomke iz romana koji odslikava posljednjih pedeset godina u, prije svega u istočnom dijelu Njemačke. 

„Uzbudljiv roman o posljednjih pedeset godina, prije svega u istočnom dijelu Njemačke, ispripovijedan senzibilnim jezikom, koji ništa ne zamagljuje i ništa ne komentira, već svako sjećanje, svaku facetu i svaku brutalnost naziva njezinim imenom i boji je njezinom bojom“, rečeno je povodom ove knjige. 

Dvojezično čitanje romana bit će upriličeno u četvrtak 3. novembra u Bošnjaškom institutu u Sarajevu, s početkom u 18,30. 

Autor knjige, Dr. Karsten Dümmel ima nadasve zanimljivu i burnu biografiju: rođen je u DDR-u (Istočna Njemačka), gdje je već sa 17 godina bio suosnivač autonomnog književnog kruga, a sa 23 godine rukovodilac opozicionog kružoka za zaštitu ljudskih prava. Četiri puta je hapšen od strane tajne policije DDR-a (Stasi) zbog protudržavnog djelovanja, te podvrgavan mjerama razaranja ličnosti: osuđen na 6 godina prisilnog rada kao noćni čistač vozova, na zabranu napuštanja mjesta stanovanja, kućni pritvor, generalnu zabranu kretanja i putovanja, kao i oduzimanje svih građanskih prava. U proljeće 1988. otkupljen je od strane Savezne Republike Njemačke. Nakon toga nastavlja studij književnosti i retorike. On je pisac, aktivist za zaštitu ljudskih prava, svjedok o vremenu DDR-a i disident. Glasnogovornik za Writers-in-Prison njemačkog EXIL-PEN, član Kruga autora Savezne Republike Njemačke, gostujući predavač na Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, te direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije