Počinje Juventafest: Stvaralaštvo na pozorišnim daskama prkosi pandemiji

Radiosarajevo.ba
Počinje Juventafest: Stvaralaštvo na pozorišnim daskama prkosi pandemiji
Foto: Juventafest / Juventafest od 9. do 13. septembra

Osmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest od 9. do 13. septembra na pozorišnim daskama prkosit će cjelokupnoj i nemiloj situaciji pandemije koronavirusa, istaknuto je na današnjoj press konferenciji održanoj u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

"Kako situacija nalaže, festival se ove godine održava u potpuno drugačijim okolnostima", naglasla je na početku obraćanja medijima Jasna Diklić, direktorica festivala i predsjednica Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture “Medija-Art”.

Ovo je potvrdio i Armin Omerović, direktor CKM-a kazavši da je Juventafest prvi festival koji se održava u ovom prostoru od početka pandemije, te da su mnogi događaji iz istog razloga odgođeni.

"Sa kriznim štabom dogovorili smo sve mjere pod kojima će biti realiziran festival. Centar u kojem se sada nalazimo i Pozorište mladih Sarajevo obišli su epidemiolozi, mi smo sve ispoštovali. Vidjet ćemo kako će se odvijati dalje kada budu stizale grupe, kako će sve funkcionisati. Nadamo se da će biti sve kako treba. Za sve nepredviđene događaje i iznenađenja mi smo spremni, jer sve se dešava u koraku, ne samo iz dana u dan, nego iz sata u sat. Ipak, vrlo smo radosni da mladi mogu da se druže, makar i ovako kako moraju poštujući sve epidemiološke mjere", pojasnila je Diklić.

Selektorica Emina Omerović se osvrnula na tematiku i kvalitet ovogodišnjih predstava, kao i značaj inkluzivnih radionica koje se održavaju tokom festivala ne samo za mlade glumce nego i njihove profesore i mentore.

"Na koncu, Juventafesta ne bi bilo bez onih koji godinama pružaju podršku kulturi i mladim umjetnicima", poručio je Adis Omerović, glumac i podpredsjednik Udruženja “Medija-Art”.

Podsjetimo, Jventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, doprinosi stvaranju nove teatarske publike i posvećuje posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti.
Tokom Festivala bit će održan niz radionica za mlade, kao i profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, a posebna pažnja, ističu organizatori, bit će posvećena mladima s Down sindromom, koji će učestvovati na četiri radionice.

Osmi Juventafest otvorit će predstava „Mrtvo more za početnike“ Teatara
„Gimnazijalac‟, Lebane, Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije