Početak marta u Narodnom pozorištu: Ukulele Jam, Dogville i Huzur na repertoaru

Radiosarajevo.ba
Početak marta u Narodnom pozorištu: Ukulele Jam, Dogville i Huzur na repertoaru
Foto: NPS / Dogville

U utorak, 3. marta 2020. godine u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena sarajevska premijera dramske predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Ukulele jam” rađene po tekstu Alena Meškovića, u režiji Dine Mustafića.

Predstava Ukulele jam nastala je prema istoimenom romanu autora Alena Meškovića, a govori „o ratu, izbjegličkim danima i rock'n'rollu.“ Glavni junak, tinejdžer Miki, neizmjerno se radovao ljetu 1992. kada će konačno napuniti petnaest godina, početi izlaziti u grad, prvi put se poljubiti, a njegov brat Neno konačno će se vratiti sa studija u Sarajevu. Međutim tog ljeta '92, Neno je odveden u logor, a Miki zajedno sa svojim roditeljima završava u izbjegličkom kampu u Hrvatskoj. U iduće dvije godine, Miki sanja o danu kada će se vratiti njegov najveći junak kojem će ispričati sve što je propustio u Mikijevom životu: prvi poljubac, prvo pijanstvo, nove prijatelje, nove kazete, prave pravcate Converse Starke i ono najvažnije večernje izlaske u rock klub Ukulele.

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Zijah Sokolović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Haris Burina, Mugdim Avdagić, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Adis Mehanović, Benjamin Bajramović, Adem Smailhodžić, Robert Krajinović, Saša Handžić, Lana Delić, Lana Zablocki, Anđela Ilić, Adna Hasanić, Sabina Kulenović, Ermina Nišić, Siniša Vidović, Miroljub Mijatović.

Bend: Emir Adilović, Alen Ejubović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Zlatan Školjić.

Predstava će biti izvedena u sklopu festivala Sarajevska zima 2020.

U srijedu, 4. marta 2020. godine sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava “Dogville” rađena po tekstu Larsa von Triera, u režiji Lajle Kaikčije. Scensku adaptaciju teksta uradio je Christian Lollike, a dramaturgiju potpisala Vedrana Božinović.

“Dogville je grad. Obični grad. Sa običnim ljudima. Dogville je grad iz kojeg “nema dalje”. Sam sebi dovoljan. Mjerilo vlastitih vrijednosti. Dogville je lik koji ne može znati ko je i šta je zapravo, sve dok mu se ispred nosa ne postavi ogledalo. Sve dok se ne susretne sa drugačijim.”

U predstavi igraju: Amra Kapidžić, Kemal Rizvanović, Ejla Bavčić, Sanela Pepljak, Merima Lepić Redžepović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Slaven Vidak, Mak Čengić.

Petog marta ove godine u četvrtak u 19:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo možete pogledati predstavu Narodnog pozorišta Mostar “Huzur” autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne.

“Huzur” donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije,

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso, Emir Sejtić

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti na www.nps.ba ili putem blagajne koja radi u terminima od 9:00-11:30 sati i od 15:30-19:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije