Počasno Srce Sarajevu u rukama Johna Cleesea: Dolazim i naredne godine

H. A.
Počasno Srce Sarajevu u rukama Johna Cleesea: Dolazim i naredne godine
Specijalnom gostu i zvijezdi šeste večeri 23. izdanja Sarajevo Film Festivala, britanskom komičaru John Cleese uručeno je Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Slavni komičar i zvijezda Monty Pythona John Cleese u Ljetnom kinu obratio se mnogobrojnoj publici koja ga je dočekala uz gromoglasan aplauz.

"Želim vam reći da je jako lijepo biti ovdje. Veliko mi je zadovoljstvo da sam došao u Sarajevo. Pitali su me da budem u žiriju naredne godine, i rekao sam DA. Vraćam se naredne godine u Sarajevo.

Nagradu sam prihvatio kao komičar, jer je komedija i smijeh ključno u svijetu u kojem danas živimo", poručio je Cleese, te nastavio šaljivim tonom da zabavlja publiku u Metalcu, uz pitanje:

"Šta sada da radimo?", te nastavio:

"Iznenadio sam se kad sam vidio oko sebe veliki broj snažnih i visokih ljudi, za koje su mi rekli da će da me štite. Shvatio sam da možda pokušavaju da spriječe da me neko ne ubije, iako imam još nekoliko godina ispred sebe, ali kada bolje razmislimo, ne bi bilo prvi put da neko bude ubijen u Sarajevu", kazao je kroz osmijeh, te dodao "gladan sam", a potom i preuzeo nagradu u svom stilu - Počasno Srce Sarajevo.

"Bio sam dirnut u sred svih dešavanja dok je Sarajevo bilo pod opasdom, kada je ovaj čovjek (op.a Mirsad Purivatra) pokrenuo kino i ovakve događaje. Bilo je teško pokrenuti nešto iz ničega, te se nadam da ste svi ponosni", kazao je Cleese.

Nakon ceremonije počelo je prikazivanje njegove hit komedija Riba zvana Wanda koju je napisao i u kojoj glumi. 

Cleese je najpoznatiji po doprinosu i ulogama u humorističkim serijama Leteći cirkus Montyja Pythona i Fawlty towers, te dugometražnim ostvarenjima Monty Python i sveti gral, Brianov život po Monty Pythonu te Riba zvana Wanda.

Osim rada na komedijama, sa sir Antonyem Jayem osnovao je kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je u periodu od 20 godina proizvela više od 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste u SAD-u.

Osim toga, ovaj glumac je s istaknutim psihijatrom Robinom Skynnerom napisao dvije knjige Kako preživjeti svoju porodicu i Kako preživjeti život koje su postale bestseleri, a u njima se dotiču psihologije, psihijatrije i njihove primjene u životu.

John Cleese gostujući je profesor na Univerzitetu Cornell.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije