Kultura / Performans Partitura #1 - Deset baleta bit će prikazan 24. oktobra u Sarajevu

23. 10. 2020. u 09:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Performans Partitura #1 - Deset baleta (oscilacije) Thomasa Steyaerta i Daniela Premeca bit će održan 24. oktobra u Historijskom muzeju BiH.

Ova trajna performativna instalacija nastala u okviru Platforme MESS 60, publici će ponuditi jedinstveno iskustvo snažnog skulpturalnog i transformativnog karaktera, a u cijelom toku performansa koji će trajati od 14 sati do ponoći, umjetnici i umjetnice izvodit će niz performativnih radnji koje će se događati sasvim slučajno.

"Ova performativna instalacija propituje aspekat ljudskih vrijednosti i odnosa u decentraliziranom društvu. Može se razumijeti kao analogija unutarnjih kretanja društva koje se nalazi u nevolji (Covid-19, globalno zagrijavanje, nasilni politički sistemi …). Zbir različitih fizičkih jezika u odnosu na predmete i zvuk u prostoru, ocrtava apsurdno i zagonetno iskustvo", riječi su kojima je performans najavio autor, Thomas Steyaert.

Deset baleta, najava - undefined

Foto: MESS: Deset baleta, najava

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, naglasio je da je Javni produkcijski Poziv Platforma MESS 60 objavljen s ciljem spajanja produkcijske funkcije Scene MESS sa festivalskom, posebno u vremenu pandemije koronavirusa.

"To je pružilo priliku mladim umjetnicima i umjetnicama da se predstave kreativnim projektima, a jedan od takvih projekata je i performans Thomasa Steyaerta koji pozorište nakon pandemijskog iskustva čini prostorom intenzivne razmjene, na fonu historije istraživanja scenskog jezika festivala MESS", istakao je Kreševljaković, te se posebno zahvalio Historijskom muzeju BiH na podršci ovog projekta.

U performansu učestvuju Benjamin Bajramović, Kemil Bektesi, Adna Hasanić, Ermina Kurevija, Snežana Marković, Adis Mehanović, Selma Mehanović, Adna Muslija, Zlatan Školjić, Thomas Steyaert i Siniša Vidović. Na izradi instalacija su uz Steyaerta i Premeca radili i Kemil Bektesi, Hana Hurem i Adna Muslija, dok je za orginalnu muziku zadužen Brecht Ameel.

Kostimografkinja projekta je Irma Saje, a organizatori posebnu zahvalu za realizaciju performansa upućuju Adnanu Brankoviću, Redžinaldu Šimeku i Nerminu Hamzagiću.

Ulaznice za performans moguće je kupiti na ulazu u Historijski muzej po cijeni od sedam KM, a nošenje zaštitne maske je obavezno uz držanje propisane distance.

U toku performansa, u prostoru može biti maksimalno 20 osoba pa organizatori pozivaju publiku na strpljenje prilikom ulaska.

Više informacija o jubilarnom 60. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)