Otvori pRozorište priprema lutkarsku online radonicu za djecu

Radiosarajevo.ba
Otvori pRozorište priprema lutkarsku online radonicu za djecu
Foto: Otvori pRozorište / Otvori pRozorište

Otvori pRozorište je kreativni prostor na online platformama namijenjen djeci i očuvanju ljubavi prema pozorištu u vrijeme pandemije COVID 19.

Grupa teatarskih autora i autorica zatvorenih u svojim domovima za vrijeme izolacije, angažovala se oko ideje da djeci pričaju priče pozorišnim sredstvima, ali u online univerzumu koji je trenutno najpristupačniji.

"Do sada smo ispričali priče “Crvenkapica”, “Tri praščića”, “Princeza i žaba”, “Ružno pače”, “Ivica i Marica”, a predstoji nam premijera ''Sebični Div''.
U nedjelju, 16.05. sa početkom u 11:00 h spremamo prvo izdanje Facebook live radionice Otvori_pRozorišta. Tema radionice je izrada lutaka od stvari koje se mogu naći u kuhinji. Drvene kutljače, tanjiri, kašike, viljuške, šerpe... Obični predmeti iz svakodnevne upotrebe u kuhinji, sa malim intervencijama, mogu postati likovi omiljene bajke ili basne. Pored upoznavanja sa teatrom, radionica ima za cilj da podstakne dječiju maštu da udahnu život svakodnevnim predmetima", saopćili su iz tima Otvori pRozorišta.

Kako dodaju, u dječijoj dobi kreativna inteligencija i viđenje objekata kroz vlastitu inovativnost je dragocjena i potrebno ju je njegovati. Ovakav pristup je značajniji od kupovine gotovih proizvoda, igračaka ili pozorišnih rekvizita, pa čak i od materijala dostupnog za craft art. 

"Za nedjeljnu radionicu mame i tate pripremite par flomastera, ostatke kolaž papira, ljepilo, jedan blok i naravno drvene kutljače, poneku šerpu, tanjirić za kafu sve ono što nećete upotrebljavati za pripremanje hrane taj dan.”, napominje Arma Tanović, koja će održati radionicu.

Stalnom autorskom timu, koji čine: Sabrina Begović-Ćorić, Arma Tanović, Maja Zećo, Oliver Jović, Adisa Vatreš Selimović, Amar Selimović, Dina Mušanović, Irma Alimanović, Mirna Jogunčić, Staša Dukić, Stela Mišković, Feđa Zahirović, Asja Krsmanović priključuju se kolege i kolegice iz Bosne i Hercegovine, internacionalni prijatelji i prijateljice, ali i djeca sa svojim kreacijama.

“pRozorišne predstave, kako zovemo videe koje objavljujemo, izlaze svake subote od 11. aprila. Odaziv je sve veći, a koristim i ovu priliku da pozovem djevojčice i dječake svih uzrasta da nas zaprate na Facebooku, Instagramu i YouTube kanalu Otvori_pRozorište da nam se pridruže u pričanju priča kroz pRozorišne predstave i učešće na Facebook live radionicama.”, kaže Sabrina Begović – Ćorić, jedna od autorica Otvori pRozorišta.

Link na Youtube kanal:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije