Otvorenje izložbe čuvenog Miltona Glasera

Radiosarajevo.ba
Otvorenje izložbe čuvenog Miltona Glasera
Promo / Izložba Miltona Glasera

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i Muzej u egzilu pozivaju na otvorenje izložbe Milton Glaser u četvrtak, 6. februara u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (Zelenih beretki 8).

Milton Glaser (rođen 1929. godine) je jedan od najslavnijih američkih grafičkih dizajnera. Cooper Hewitt National Design (Nacionalni muzej dizajna Cooper Hewitt) mu je 2004. godine dodijelio priznanje za životno djelo. Fulbright Association (Asocijacija Fulbright) je to učinila 2011., a 2009. godine je, kao prvi grafički dizajner u istoriji dobio Nacionalnu medalju za umjetnost. Kao Fulbrightov stipendista, Glaser je studirao kod slikara Giorgio Morandija u Bolonji. Glasan je i dosljedan zagovornik etičke prakse u dizajnu. Osnovao je 1974. godine Milton Glaser, Inc., te i danas producira zavidan broj radova u mnogim poljima dizajna. 

Glaser za mnoge predstavlja utjelovljenje američkog grafičkog dizajna druge polovine prošlog stoljeća. Zadivljujuće je njegovo prisustvo i utjecaj na profesiju diljem svijeta. Izuzetno kreativan i artikuliran, on je moderni renesansni čovjek — predstavnik rijetke vrste dizajnera i ilustratora intelektualca, čije inventivno i osobeno djelo krase duboka spoznaja i konceptualno razmišljanje, kombinirano sa raznovrsnim bogatstvom vizualnog jezika.

Glaser je dvaputa kreirao postere za Sarajevo.

Prvi put je to bilo 1983. godine. Tada je Međunarodni olimpijski komitet od njega zatražio da kreira poster za promociju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Ponudio je dva rješenja i oba su bila producirana kao grafike, te se danas čuvaju u zbirci Međunarodnog olimpijskog komiteta i u zbirci Muzeja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu (Zbirka Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine). Druga je prilika bila 2014. godine. Tada je, zajedno sa Mirkom Ilićem, napravio poster u povodu obilježavanja stote godišnjice od atentata u Sarajevu, 1914. godine - Sarajevo 100 u organizaciji ULUPUBIH-a.

Na izložbi „Milton Glaser” bit će predstavljena zbirka od sedamdeset originalnih plakata ovog grafičkog dizajnera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije