Otvorena izložba Suzanne Arbanas

Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba Suzanne Arbanas
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Suzanne Arbanas

U sarajevskom ateljeu Figure otvorena je izložba slikarice Suzanne Arbanas.

Pod nazivom "Zapisi duše - uhvaćeni predjeli" na ozložbi su predstavljeni portreti i pejzaži u tehnici ulja na platnu.

Suzanne Arbanas portretira građane Sarajeva, poznate i nepoznate, prenoseći na platno njihov karakter više nego izgled. Govoreći o njenoj umjetnosti, profesor Sulejman Bosto istaknuo je:

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

"Ukoliko za klasični portret važi da treba zrcaliti tačnost, ondanto ne važi za portrete Suzanne Arbanas. Ona narušava tačnost, a klasična paradigma imitacije je narušena mapiranjem ljudske duše. Ona prikazuje dramatiku koja stoji iza svakog lika".

Osim profesora Boste, na otvaranju izložbe govorili su još i osobe koje su se našle na njenim platnima - pjesnik Abdulah Sidran, prevoditeljica Amela Zec Filipović i slikaričin suprug Mirza Huntić koji je i sam likovni umjetnik.

Događaj su svojim miziciranjem uveličale violinistica Tamara Arsovski i violončelistica Belma Alić, te duo Saša Ćirić i Nina Babić

 

Suzanne Arbanas rođena je u Oaklandu, SAD. Studirala je
i usavršavala slikanje u Americi na Art Student's League of New York City, Cite Internationale des Arts, Paris,Corcoran School
of Art, Wash.D.C, New York Academy of Art, NYC. U Bosni i Hercegovini živi od 1996. Samostalno je izlagala u BiH, Hrvatskj, SAD i Francuskoj. Članica je ULUBiH koji ju je 2017. godine nagradio za slikarstvo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije