Komemorativnom izložbom odata posljednja pošta Fuadu Fuki Hadžihaliloviću

1
Radiosarajevo.ba
Komemorativnom izložbom odata posljednja pošta Fuadu Fuki Hadžihaliloviću
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Safet Zec govori o Fuadu Hadžihaliloviću

U prisustvu članova porodice, prijatelja i poštovalaca, u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu upriličena je komemorativna izložba posvećena Fuadu Fuki Hadžihaliloviću

Ovaj galerista, grafičar, dizajner i likovni pedagog, punih trideset godina je vodio galeriju Collegium artisticum, od njenog osnivanja 1975. pa do odlaska u mirovinu. Tokom opsade Sarajeva, Collegium Artisticum nije radio samo tri mjeseca 1992. godine, nakon čega nastavlja s radom i u najtežim uvjetima. Hadžihalilović je bio na mjestu direktora do 2005. godine. Preminuo je 25. septembra 2021. godine. 

On je u ovom prostoru stvorio ambijent u kojem su se umjetnici i intelektualci povezivali, pokazivala se svjetska i domaća vrhunska umjetnost i kultura, organizirale velike izložbe međunarodnog značaja.  

COVID-19 u FBiH: Šest smrtnih slučajeva i 188 novih u prvih pola godine

COVID-19 u FBiH: Šest smrtnih slučajeva i 188 novih u prvih pola godine

Plakati tih velikih događaja, kao i plakati čije autorstvo potpisao Hadžihalilović, predstavljeni su na komemorativnoj izložbi koja je otvorena u klubu Collegium Artisticuma.

 Komemorativna izložba posvećena Fuadu Fuki Hadžihaliloviću - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba:  Komemorativna izložba posvećena Fuadu Fuki Hadžihaliloviću

Današnji direktor ove galerije Elvedin Porturak u ulozi domaćina odao je poštu osnivaču i dugogodišnjem direktoru. O značajnoj ulozi Fuada Hadžihalilovića u kulturnom životu BiH govorili su njegovi savremenici. Dugogodišnji radni kolega, slikar Edo Numankadić, istaknuo je: 

"Fuko je za našu generaciju i cijelu likovnu zajednicu u BiH učinio ogromnu stvar: Afirmisao je jednu liberalnu tendenciju u kulturi BiH, jer je likovna umjentost tih godina bila jedna od stvari kojima smo se mogli ponositi. On se izborio da Sarajevo dobije mjesto na liniji kulturnih centara SFRJ Ljubljana - Zagreb - Beograd gdje je ranije bilo zaobilaženo. Danas iz ove pozicije vidimo koliko je to bilo važno za formiranje identiteta čitave države". 

Slikar Safet Zec prisjetio se nekoliko anegdota koje je doživio zajedno s Fukom Hadžihalilovićem: "Dok hodam, dok sam živ, nosit ću neke od Fukinih karakteristika. Kao prvo, to je njegov osmijeh kojeg je uvijek imao", prisjetio se Zec. 

Slikarica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić prisjetila se da je direktor Collegium Artisticuma uvijek imao razumijevanje za umjetnike, ali i za mlade i još neafirmisane umjetnike kojima je ulijevao hrabrost i podržavao ih.   

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, osvrnuo se na vrijeme sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća kao na "Belle Epoque", doba cvjetanja grada Sarajeva: "Ovaj grad je došao do evropskih visina, a Fuad Hadžihalilović bio je dio toga. Ono što je jedan Emerik Blum bio za Energoinvest, Mirza Delibašić za košarku a Davorin Popović za pop-rock scenu, to je Fuko bio za likovnu umjentost. Zaslužan je za ono što smo postajali tada i opstali do sada. Dužni smo da ga se sjećamo", istaknuo je Krsmanović.

 Komemorativna izložba posvećena Fuadu Fuki Hadžihaliloviću - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba:  Komemorativna izložba posvećena Fuadu Fuki Hadžihaliloviću

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije