Pejzaži duše, uma i srca: Otvorena bogata izložba Alise Teletović

1
Radiosarajevo.ba
Pejzaži duše, uma i srca: Otvorena bogata izložba Alise Teletović
Alisa Teletović / Pejzaži duše, uma i srca

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba "Pejzaži duše, uma i srca" sarajevske akademske slikarice Alise Teletović.

Ljubitelji likovne umjetnosti moći će je pogledati do 24. februara, radnim danima od 10 do 16 sati, i uživati u prekrasnim šarolikim koloritima, koje ova bh. umjetnica donosi na dvadesetak slika izrađenih kombinovanim tehnikama na papiru.

"Kroz svoje umjetničke radove Alisa posmatrača uvodi u svoj svijet u kome su isprepletene linije različitih širina koje lelujaju između različitih boja gradeći jedan treperivi, neuhvatljivi krajolik.

U njenom imaginarnom pejzažu obitavaju ptice, leptiri, drveće, cvijeće, razigrane djevojčice, a pri tom je sve vedro i prozračno sa posebno naglašenim krugom koji predstavlja sunce. Pored pejzaža, njena druga omiljena tema su portreti djevojčice", istakli su iz Galerije.

Izložbu je otvorila grafička umjetnica dr. sci. Amila Smajović, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH).

Ona je istakla da se Alisa Teletović na našoj likovnoj sceni izdvojila svojim radovima, koji su potpuno neovisni, lirski, prepuni kolorita, apstraktni, sa zanimljivim motivima.

"Kada sam posjetila njen likovni atelje, vidjela sam da su to pejzaži njenog srca, duše, njenog uma i uočila sasvim nešto drugo, zato sam njenu izložbu nazvala Alisina bajka u izgubljenom djetinjstvu. U njenim radovima vidite jednu nevjerovatno razdraganu djevojčicu, vidite sve te prekrasne pejzaže koji vas čine radosnim i sretnim i podsjećaju na vaše djetinjstvo, na crteže sa kojima smo mi odrasli, a upravo u toj radosti njenih crteža se ustvari krije prava poruka njenih slika.

Kada se sagleda njena biografija djevojčice koja je morala da napusti Čapljinu zbog ratnih dešavanja i bila primorana da se kao djevojčica, kojoj je oduzeto djetinjstvo, bori za svoje mjesto pod zvijezdama, u svijetu u kojem su je putevi odveli do daleke Australije i nazad, tada shvatite da je dimenzija njenih radova priča o jednom vječitom djetinjstvu, vječitoj radosti, gdje Alisa odbija da bude dio surovog svijeta, čijoj surovosti je većina nas svjedočila", kazala je Smajović.

Dinamična biografija  umjetnice Alise Teletović obilježena odrastanjem u Hercegovini, izbjeglištvom, studijama i osnivanjem porodice u Australiji, povratkom u BiH i osnivanjem vlastitog ateljea u Sarajevu. Diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Beču, Trogiru, Zagrebu, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada. 

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, a njeno umjetničko djelovanje možete pratiti na društvenim mrežama, te na zavničnoj web stranici  kao i www.michica.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije