Nagrada za slikarstvo dodijeljena umjetnici Alisi Teletović

Radiosarajevo.ba
Nagrada za slikarstvo dodijeljena umjetnici Alisi Teletović
Promo / Alisa Teletović

Na 10. Bijenalu "Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine" koje je održano u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, nagrada za slikarstvo dodijeljena je umjetnici Alisi Teletović.

Njen rad "U ogledalu" prepoznat je među skoro 400 radova od 130 autora iz regije i BiH.

"U ogledalu" je ciklus koji se sastoji od tri minijature, naziva: Čudovište u nama, Pročiščavanje glave i U ogledalu, a koji prikazuje savremenog čovjeka u stanju stresa, ankcioznosti, nepovjerenja i crnila.

Alisa Teletović svojim potezima oslikava intimne doživljaje ljudi oko sebe, površnost odnosa, lažne osmijehe i izostanak iskrene ljudske vrijednosti. 

Slikarica želi osvjestiti i ukazati, ponuditi optimizam i putokaz.

“Povezivanje kroz gradove, ljude, prirodu i kulturu je vrlo važan aspekt mog djelovanja i stvaranja povjerenja kod publike. Umjetnost živi u meni i kroz mene, ja sam joj oduvijek vjerna, neovisno o vremenu i uslovima u kojima sam radila. U svom životu mnogo sam se selila, živjela u mnogim gradovima Australije i Bosne i Hercegovine, te sam često bila prinuđena počinjati ispočetka. To me nikada nije pokolebalo u umjetničkom radu, ali je donekle oblikovalo moj izraz. Sa ovom nagradom, i Tuzla je jedan od gradova koji postaju dio mog života“, izjavila je Alisa Teletović.

Spomenimo i da je ova umjetnica prije mjesec dana dobila Specijalnu nagradu na Prvom festivalu minijature - Mini Mo u Mostaru.

Alisu Teletović možete pronaći u njenom ateljeu u Sarajevu, te na www.alisateletovicartist.com facebooku i Instagramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije