Galerija Zvono / Otvorena izložba Harisa Kusturice pod nazivom "Atonsko ljeto"

18. 01. 2022. u 20:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Mladi akademski vajar Haris Kusturica izložio je danas svoje radove na izložbi pod nazivom "Atonsko ljeto" u sarajevskoj galeriji Zvono.

"Naziv izložbe "Atonsko ljeto" predstavlja period pandemije u kojem sam se počeo baviti faraonom Ehnatonom i njegovom solarnom teologijom posvećenoj bogu Atonu prikazanog kao sunčev disk. Taj period je smješten između dva ljeta u kojem je moje nadahnuće bilo osvjetljeno "suncem Atona" i u kojem nastaju moji radovi vezani za temu Atona. Tada nastaju dva ciklusa radova "Magnetne trake identiteta" i "Hroma".

Ideja za prvi ciklus nazvan "Magnetne trake identiteta" je bila prikazati katarzu pojedinca od usvojenih ili nametnutih normi i predodžbi o svijetu oko njega u realnom prostoru. Drugi ciklus radova nazvan „Hroma“ predstavlja skulptorska ostvarenja koja su nastala kao moj odgovor na vlastitu težnju da unesem boje u dane bez boje", rekao je umjetnik Haris Kusturica za Radiosarajevo.ba.

Izložba Harisa Kusturice - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Izložba Harisa Kusturice

"Sjećanje u Kusturicinim radovima višeslojan je problem – istovremeno i umjetnički, i filozofski, i historijski, i sociološki i duboko intimni", kaže kustorsica izložbe, Adna Muslija.

"Pronalazeći svoj uzor u faraonu Ehnatonu i njegovoj vjeri u boga Sunca Atona, Kusturica otkriva specifičan skultporski izraz. Boja, koja je dominantan likovni element ove postavke, u svom intenzitetu izgleda kao da je osvijetljena sa svih 100 000 Sunčevih luksa. Prema solarnoj teologiji Sunce je ono koje nas čisti, pa se umjetnikovo insistiranje na koloritu može razumjeti kao težnja ka pročišćenju. Ali ne bilo kakvom, već onom kroz umjetnost", piše u ostvrtu kustosice na izložbu Harisa Kusturice. 

Izložba mladog akademskog vajara - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Haris Kusturica

Izložbu "Atonsko ljeto" možete posjetiti u galeriji Zvono (bivša galerija Charlama koja se nalazi preko puta Collegium Artisticuma i privrednom gradu Skenderija) od večeras do 10. februara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)