Collegium artisticum najavljuje: Deseti po redu Sarajevski salon

0
Radiosarajevo.ba
Collegium artisticum najavljuje: Deseti po redu Sarajevski salon
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Galerija Collegium Artisticum

Sarajevski salon naziv je kolektivne izložbe članova Udruženja likovnih umjentika Kantona Sarajevo, koja će se, deseti put po redu, održati u gradskoj galeriji Collegium Artisticum.

Otvorenje izložbe će biti upriličeno u galeriji Collegium artisticum, u četvrtak, 13. januara 2022. godine u 19:00 sati, a cijenjena publika će izložbu moći pogledati do 04. februara 2022. godine.

Izložba će biti realizirana u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, u saradnji sa galerijom Collegium artisticum i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

"Jubilarni Sarajevski likovni salon ULUKS, sabira u sebi, salonski otmjeno i jubilejski svečano, ne samo zgusnutu likovnost decenije koja mu je prethodila, nego i etetsku raznolikost bosansko-hercegovačkog i regionalnog likovnog izraza koji se zrcali kako na slikama živih, tako i onih likovnih stvaralaca koji, nažalost, fizički više nisu među nama. Dakle, fizički ne, ali su svojim djelom i slikarskim umijećem ne samo tu, nego odsustvom svog fizičkog prisustva, svevremenošću svog likovnog bivanja i specifičnog izraza koji plijeni, daju Salonu dodatnu, pedagoško-uzornu snagu neprolaznog primjera", napisao je Esad Bajtal u  uvodnom tekstu povodom ove izložbem te dodaje: 

"Na sceni je stvaralačka pobuna i bijeg od porazno besmislene svakodnevnice zarobljene u blatu etno-politikantstva, beznađem i apatijom ophrvanih građana. U tome je, spontana, dakle, neprojektovana i nezacrtana zadaća, edukativne naravi Salona: da stimulira i kultiviše otvorenost nadom probuđene imaginacije posjetilaca. Na taj način, Salon je oaza u pustinji politikantske ostrašćenosti i mentalnog zagađenja društva lišenog životnog smisla i ljudske perspektive."

Gradska galerija Collegium artisticum koja se nalazi u Privrednom gradu Skenderije, otvorena je svaki radni dan od 10,00 do 18,00.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije