Otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog s koncerta Yutel za mir iz 1991.

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog s koncerta Yutel za mir iz 1991.
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Milomira Kovačevića Strašnog

U galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu večeras, 19. jula, je otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog o Yutelovom koncertu za iz 1991. godine koji je održan u Zetri.

Riječ je o crnobijelim fotografijama koje su prvi put biti predstavljene javnosti, u okviru festivala Baščaršijske noći. Izložba je dio autorovog doprinosa kulturi sjećanja i podrazumijeva još jedan vrijedan dokument iz perioda početka opsade Sarajeva. Prosto da ne postoji događaj, osoba ili ćošak grada koje Strašni nije ovjekovječio svojim objektivom.

Koncert za mir je održan 28. jula 1991. godine u prepunoj Zetri u organizaciji TV kanala Yutel. Prema nekim izvorima u sali je bilo tridesetak hiljada posjetilaca i vani još pedeset. Na koncertu je nastupilo dosta grupa, uglavnom iz Sarajeva sa gostima poput EKV-a, Bajage, Radeta Šerbedžije, rock grupe iz Kragujevca.

Zoran Zekić za Radiosarajevo.ba: Dugujem veliku zahvalnost navijačima, protiv Spartaka će biti teže

Zoran Zekić za Radiosarajevo.ba: Dugujem veliku zahvalnost navijačima, protiv Spartaka će biti teže

Redali su se nastupi Merlina, Crvene jabuke, Plavog orkestra, Brege, Harisa Džinovića, Neleta, Indexa, Hari Mata Harija, Regine da bi na kraju svi zajedno sa organizatorima otpjevali "Yutelovu mirovnu himnu". Bilo je i drugih specijalnih gostiju, kao što su Abdulah Sidran, Hasan Fazlić, Rudari, Muharem Serbezovski, Vajta, Zerina, Jevdja.

Kao i obično, Milomir je cijeli dan snimao atmosferu u gradu i lagano išao prema Zetri zajedno sa publikom. Grad je bio oblijepljen plakatima za mir, preplavljen grupama koje su euforično hodale sa zastavama i transparentima za mir, a kiša, zbog koje je koncert premješten na Zetru, je dodatno pojačala atmosferu. Cijeli koncert Milomir je proveo u publici. Pjevalo se, plesalo se, sve je bilo kao u nekom transu, sve u želji da ne bude rata i očuvanja jedinstvene Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Sve je to izgledalo dosta nevino i naivno dok se već u jednom dijelu zemlje pucalo i ginulo. Deset mjeseci kasnije, 21. Maja, Zetra je izgorjela i s njom sve nade za mir.

Strašni ovjekovječio: Koncert na kojem je Sarajevo 1991. godine tražilo mir

Strašni ovjekovječio: Koncert na kojem je Sarajevo 1991. godine tražilo mir

Milomir Kovačević Strašni fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine. Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu.

Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara grada. Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doveo do tačke da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotke imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva.

Od onih uobičajenih, često neprimjetnih u kolotečini svakodnevnice, do onih koje otvaraju neke od, za to doba, tabu-tema. Serije fotografija sa temama Međugorja, zatvora, buvljaka, rock koncerata, zatim Horde zla (navijači FK Sarajeva), grafiti, pioniri, Titove fotografije po izlozima, fotografije posljednjeg Dana Republike…, samo su neke po kojima je postao poznat.

Izložba će biti otvorena do 31.07. a moguće ju je posjetiti svakim danom u periodu od 10h do 19h.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije