Sarajevska Olimpijada u Madridu: Otvorena izložba 'Olimpijski duh ujedinjuje svijet'

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevska Olimpijada u Madridu: Otvorena izložba 'Olimpijski duh ujedinjuje svijet'
Foto: Ambasada BiH u Španiji / Vesna Andree Zaimović i Zurab Pololikashvili

"Olimpijada, kao rijetko koji drugi međunarodni događaj, ima moć ujediniti različitosti jer je filozofija olimpizma utemeljena na vrijednostima suradnje i mira". Sa ovom porukom je Ambasada Bosne i Hercegovine u Madridu organizirala izložbu kojom se podcrtava važnost olimpizma kao ideje, te, uoči otvaranja Olimpijade u Parizu, daje osvrt na 40-godišnjicu Olimpijskih igara u Sarajevu.

Izložba pod nazivom "Olimpijski duh ujedinjuje svijet" otvorena je 9. jula 2024. u sjedištu Svjetske turističke organizacije UN Tourism u Madridu, a događaj je privukao brojne predstavnike diplomatskog zbora i međunarodnih organizacija akreditiranih u Kraljevini Španiji. U saradnji sa Olimpijskim muzejom u Sarajevu i sjedištem UN Tourism, Ambasada Bosne i Hercegovine predstavilo je osam znamenitih olimpijskih plakata cijenjenog bh. umjetnika Ismara Mujezinovića koji je za ovu prilikom uputio i osobnu poruku prisutnima.

Ambasadorica Vesna Andree Zaimović je ovim povodom održala prezentaciju sa značajnim i zanimljivim informacijama vezanim za 14. ZOI, te je prikazan petominutni video sačinjen od arhivskih snimaka specijalno ovim povodom.   

Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu

Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu

"Sarajevska Olimpijada bila je zapamćena kao najbolje organizirane Igre do tada, a mnogi su suglasni da je glavni razlog za to – ljudski faktor, kroz entuzijazam, prijateljstvo, otvorenost, solidarnost koji su dijelili svi, domaćini i gosti. Bio je to dokaz da duh olimpizma može ujediniti svijet. Uprkos mnogim iskušenjima, ratu, opsadi i ekstremističkim narativima koji mu i danas prijete, taj duh i dalje je sveprisutan u mom gradu i mojoj zemlji Bosni i Hercegovini.

Ove godine, obilježavajući četrdesetogodišnjicu od Olimpijskih igara u Sarajevu, proslavljamo njegovu nepokolebljivost. Vjeruje se da je u staroj Grčkoj, za vrijeme Olimpijskih igara oružje mirovalo i vladalo primirje. Zašto tako ne bi moglo biti i u naše vrijeme? Ovo je olimpijska godina i pozivamo vas da zajedno prizovemo duh olimpizma i apeliramo za mir”, istaknula je ambasadorica u svom obraćanju.

Održana ljetna škola EDIRE u Španiji: Prisustvovala i ambasadorica BiH Vesna Andree Zaimović

Održana ljetna škola EDIRE u Španiji: Prisustvovala i ambasadorica BiH Vesna Andree Zaimović

Okupljenima se obratio i Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UN Tourism, koji je posebno naglasio značaj velikih sportskih događaja za razvoj turizma, kao što je to slučaj i u Sarajevu.

"Sport i turizam su snažni pokretači ekonomskog rasta, kulturnog razumijevanja i globalnog jedinstva. Olimpijske igre personificiraju ove prednosti, stimulirajući lokalne ekonomije privlačenjem posjetilaca iz cijelog svijeta i njegujući osjećaj zajedništva i dijeljenog iskustva. Nadalje, one stavljaju domaćina u središte pažnje, unapređujući njegovu međunarodnu reputaciju i povećavajući buduće turističke perspektive.  UN Turizam ostaje posvećena podršci našim državama članicama u svim njihovim promotivnim nastojanjima. Ambasada Bosne i Hercegovine u Španiji, kroz ovu umjetničku izložbu obilježava izvanredna dostignuća Sarajeva od prije 40 godina. Nakon ove izložbe, radujem se svojoj službenoj posjeti i svjedočenju potencijalu Sarajeva kao živopisne, brzo rastuće turističke destinacije kakva je danas“, rekao je Pololikashvili

U ime Regionalnog ureda za Europu pri UNWTO prisutnima se obratio Nedim Jahić, rekavši da Svjetska turistička organizacija prepoznaje brzi rast Bosne i Hercegovine kao vrhunske turističke destinacije.

"Vrlo smo zadovoljni aktivnostima koje smo u proteklom periodu proveli s turistickim sektorom u BiH, među kojima je i suradnja na regulaciji kratkoročnog najma smještaja, osnaživanje mladih u turistickom sektoru i razvoj ruralnog i vinskog turizma. Kao Bosnac i Herzegovac, izuzetno sam ponosan na bogato naslijeđe naše zemlje, uključujući i ovo što je prikazano na izložbi. Ovo je savršena prilika da diplomatskoj zajednici u Madridu na jedinstven nacin predstavimo Sarajevo kao bogatu turističku destinaciju, sa posebnim akcentom na sportski i zimski turizam".

Izložba će biti postavljena u sjedištu UNWTO u Madridu do kraja mjeseca jula. 

Vesna Andree Zaimović, ambasadorica BiH u Španiji
Foto: Ambasada BiH u Španiji: Vesna Andree Zaimović, ambasadorica BiH u Španiji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije