Predstavljena izložba poznatog bh. fotografa Almina Zrne: Pogledajte detalje

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljena izložba poznatog bh. fotografa Almina Zrne: Pogledajte detalje
Foto: Europe House / Pleonexia II - Almin Zrno

Europe House, u saradnji sa renominiranim bh. fotografom Alminom Zrnom, sinoć je publici u Sarajevu predstavila konceptualnu izložbu koja propituje ulogu savremenog čovjeka u današenjem društvu. 

Pleonexia II - Oduzeta budućnost donosi autorovo viđenje važnosti očuvanja obećanja smanjenja emisija CO2 i utječe na neizostavne rizike globalnog zagrijavanja.

Jedinstvena izložba fotografija i skulptura odgovor je autora na nužnost kontinuiranog rada na pitanjima klimatskih promjena te odabira Grada Sarajeva kao jednog od 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova. Izložba se realizuje u okviru obilježavanja Evropske zelene sedmice, inicijative koja nastoji podići svijest o okolišnim politikama Evropske unije te potaći na dijalog i nove saradnje ka trajnijim i učinkovitim rješenjima globalnih klimatskih izazova.

Savez kolumnista | Jasmin Medić: Ko žali 20. jula?

Savez kolumnista | Jasmin Medić: Ko žali 20. jula?

Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije Ureda Evropske unije u BiH naglasio je posvećenost Evropske unije borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena kako širom planete, tako i u Bosni i Hercegovini. "Sretan sam što Europe House gradi reputaciju mjesta gdje se realizuju originalne izložbe koje pozivaju na promišljanje, a Pleonexia II Almina Zrna je svakako jedna od takvih. Sve što nas izaziva da promišljamo i djelujemo na drugačiji način je iznimno bitno jer postoje načini kako svi mi možemo djelovati i zaštiti naš okoliš.

Djelovanje pojedinaca je bitno, kao i djelovanje vlasti. Evropska unija ima veoma visoke standarde zaštite okoliša i nastoji postati klimatski neutralna do 2050. godine. Za podršku Bosni i Hercegovini, Evropska unija je do sada uložila 130 miliona eura (254 miliona KM) bespovratnih sredstva kroz IPA fondove za projekte zaštite životne sredine," rekao je Koenig.

Lijepa vijest: Alminu Zrni uručeni ključevi od stana

Lijepa vijest: Alminu Zrni uručeni ključevi od stana

Almin Zrno, autor izložbe istakao je kako su posljedice globalnog zagađenja i klimatskih promjena jasno pristune i vidljive i da je aktivno djelovanje neophodno. "Nadam se da će ova izložba uspjeti komunicirati sa svima nama da problem počinje s nama i ukoliko mi promijenimo sebe onda možemo promijeniti i okolinu i ljude odgovorne za zaštitu ove planete bez koje nas nema. Naša zemlja je divna i pruža dovoljno za sviju nas. Na nama je da se borimo protiv pohlepe, o čemu Pleonexia i govori, jer ćemo se u suprotnom boriti protiv svih njenih posljedica," dodao je Zrno.

Pleonexia II: Oduzeta budućnost je najnovija izložba iz serijala Europe House Predstavlja, novog koncepta saradnje Evropske unije u Bosni i Hercegovini i savremenih umjetnika koji svoje radove imaju priliku izložiti u galeriji koja se nalazi u srcu Sarajeva. U okviru ovog koncepta do sada su održane brojne izložbe uključujući radove Safeta Zeca, Mirka Ilića, Sarajevo Photography Festivala, Photo BiH, Aide Redžepagić i Kristine Ljevak, POP UP! Studentskog festivala kao i izložbe brojnih projekata koje podržava EU u BiH.

Izložbu Pleonexia II građani mogu posjetiti od ponedjeljka do petka od 9 sati do 17 sati u Europe House, Maršala Tita 62 u Sarajevu do 23. augusta 2024. godine.

Europe House je dugoročni komunikacijski projekat Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji zamjenjuje EU info centar u BiH, sa centralnim uredom u Sarajevu (Europe House) i mrežom Europe House info pointa širom Bosne i Hercegovine. Kao projekat, Europe House  pruža informacije o programima, projektima, institucijama i politikama Evropske unije, kao i o odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Aktivnosti Europe House uključuju organizaciju informativnih i inspirativnih događaja širom BiH, s ciljem promocije evropskih vrijednosti u BiH. Za više informacija posjetite: www.europehouse.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije