Otvorena izložba Branka Bačanovića Bambija "Poetika"

Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba Branka Bačanovića Bambija "Poetika"
JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo / Branko Bačanović Bambi

Dvadeset šest likovnih radova i plakata izloženo je u okviru samosatlne izložbe Poetika, čiji je autor poznati akademski slikar Branko Bačanović Bambi

Izložba je otvorena u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a pogledati se može svakog radnog dana od 10,00 do 14,00 sati. Autor koncepcije izložbe je prof. Boris Čistopoljski, a izbor djela je napravio sam autor, Branko Bačanović, koji je prisustvovao otvaranju.

Branko Bačanović rođen je u Sarajevu 1952.godine.Tokom više od četrdeset godina aktivnog rada, oblikovao je plakate i ostali propagandni materijal za sarajevska i druga bosanskohercegovačka pozorišta, kao i za neka od najvećih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, poput filmova Sjećaš li se Dolly Bell i Otac na službenom putu, Emira Kusturice.

Dobitnik je značajnih bosanskohercegovačkih,jugoslovenskih i međunarodnih nagrada i priznanja iz oblasti grafičkog dizajna. Impresivna biografija Branka Bačanovića. Oduševio me je u spontanom razgovoru, koliko je skroman i jednostavan,... njegova najdraža nagrada je Prva nagrada na Internom konkursu Akademije likovnih umjetnosti Bosne i Hercegovine za znak logo Akademije, te plakat i katalog izložbe "Generacija 1"(prva generacija ALU)Sarajevo 1976.godine. 

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Otvaranje izložbe Branka Bačanovića  - undefined

JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo: Otvaranje izložbe Branka Bačanovića

"Čovjek ne može otkriti novi ocean ako nema hrabrosti izgubiti iz vida obalu, slikovito je sažeo jednu od velikih životnih istina francuski nobelovac Andre Gide kao podsjetnik na spoznaju da nas mogu krasiti nevjerovatne sposobnosti i vrline, no ako nemamo hrabrosti izići iz zone komfora i dati sve od sebe, malo je vjerojatno da ćemo u životu ostvariti svoje snove. Izazovi su "kruh svagdašnji" i pogonsko gorivo svih autentičnih vizionara, a jednog od njih ugostili smo u našoj galeriji. Zahvaljujući beskrajnom talentu, upornosti i hrabrosti, naš omiljeni grafički dizajner Branko Bačanović Bambi sa istim entuzijazmom stvara dugi niz godina.

Nije nam svima dano da otkrivamo nove oceane, ali svi možemo dati sve od sebe u onome što radimo. Upravo je zato naša misija da prepoznamo i ugostimo u našoj galeriji talentovane, entuzijastične, uspješne i hrabre kreativce na polju likovne umjetnosti. Na otvaranju ove izložbe oprostićemo se sa pandemijskom 2021.godinom i zakoračiti u godinu novih nada i očekivanja, isprepletenu aktivnostima i iznenađenjima", rekla je Elma Alić Šobot, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti povodom otvaranja izložbe. 

Boris Čistopoljski, Elma Alić Šobot i Branko Bačanović Bambi - undefined

JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo: Boris Čistopoljski, Elma Alić Šobot i Branko Bačanović Bambi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije