Otvorena izložba "Granica – Granice mira”

L. K.
Otvorena izložba "Granica – Granice mira”
Radiosarajevo.ba / Izložba “Borderline – Frontiers of Peace/Granica – Granice mira” Valerija Vincenza
Večeras je u Historijskom muzeju u Sarajevu predstavljen “Mjesec italijanske fotografije u Bosni i Hercegovini”.

Ovaj događaj je otvoren s izložbom Valerija Vincenza – “Borderline – Frontiers of Peace/Granica – Granice mira”.

Izložba otkriva malo poznate prizore pograničnih područja različitih evropskih zemalja na kojima državne granice predstavljaju jednostavne imaginarne linije stopljene sa prirodom i konfiguracijom okolnog pejzaža.

Vincenzova izložba je, prije dolaska u Sarajevo, predstavljena u brojnim evropskim državama. Ovaj put je obogaćena novim fotografijama koje je autor zabilježio na neočekivanim graničnim područjima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Ambasador Italije u BiH – Nicola Minasi je rekao da mu je jako drago da predstavi ovu izložbu u Sarajevu: “Želimo da govorimo o granicama i načinu kako se one mogu prevazići. Granice postoje i u našim umovima, mi trebamo shvatiti koji je način da pređemo preko tih granica.”

Ambasador Minasi je najavio, u okviru navedenog događaja, takmičenje za najbolju fotografiju "Moja BiH" za mlade od 6 do 25 godina.

Fotograf Valerio Vinzenzo je za Radiosarajevo.ba rekao: “Granice imaju negativan kontekst. Kada kažemo granice, mislimo na linije razdvajanja, migracije, mislimo na zidove, policiju. No ne mora biti tako. Granice nisu barijere.”

Na pitanje da li planira ići dalje od evropskog kontinenta u predstavljanju granica na svojim fotografijama, najavio je skoro fotografiranje granica oko Albanije, kao i posjetu Africi.

“Granica - Granice mira” je prva u nizu inicijativa, u domenu fotografije, koje će Ambasada Italije promovirati tokom aprila.

U tom svjetlu, fotograf Valerio Vincenzo, pozvan specijalno za ovu priliku, susrest će se sa sarajevskim studentima kako bi objasnio kako nastaje i razvija se projekt jednog profesionalnog fotografa, u okviru šire debate o značaju državnih granica u savremenom društvu, također, u svjetlu evropske perspektive Balkana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije