Otvoreni XIII "Dani Zaima Muzaferije" - u sjećanje na velikana bh. glumišta

Radiosarajevo.ba/Fena
Otvoreni XIII "Dani Zaima Muzaferije" - u sjećanje na velikana bh. glumišta
Sada već tradicionalno, 13. izdanje manifestacije "Dani Zaima Muzaferije", posvećene velikanu bh. glumišta, večeras je otvoreno u Visokom, otvorenjem izložbe slika jednog od najboljih domaćih slikara, Behaudina Selmanovića.

Već tradicionalno Zavičajni muzej u rodnom gradu Zaima Muzaferije, jednog najvećih glumaca sa ovih prostora, domaćin je otvorenja ove manifestacije, a u njemu je od večeras izloženo 19 izabranih slika Selmanovića.

O radu ovog bh. slikara govorio je njegov prijatelj, Fahrudin Rizvanbegović, koji je izrazio zadovoljstvo što je u okviru manifestacije posvećene velikanu Muzaferiji predstavljen rad velikog slikara kakav je bio Selmanović.

"Znao je slikati po cijeli dan, sjedio je na suncu i slikao, iako je bio osjetljive kože. Kada se tome preda nije znao prestati", prisjetio se Rizvanbegović.

Izložbu i manifestaciju je otvorila općinska načelnica Amra Babić, koja je kazala da Visoko ima jaku ekipu koja kulturni život u svom gradu drži na visokom nivou. Rekla je da je manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" jedan od velikih kulturnih događaja koja je iz godine u godinu sve veća.

Predsjednik Udruženja ''ARS tragovi'', koje organizira ''Dane Zaima Muzaferije'', Rasim Kadić također je izrazio zadovoljstvo da je izložba Selmanovića otvorila tradicionalnu manifestaciju.

Podsjetio je da je prošlogodišnje Dane otvorila izložba velikana Gabrijela Jurkića, a ove godine, rekao je, u Zavičajnom muzeju ponovo je postavljena velika izložba, velikog slikara, Behaudina Selmanovića. Zahvalio je generalnom sponzoru 13. manifestacije, Sarajevskoj pivari d.d.  

Nakon otvaranja izložbe, drugog dana, u četvrtak će biti igrana predstava "U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje", Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, s Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnoj ulozi, a po tekstu Abdulaha Sidrana. U petak, treći dan manifestacije, bit će otvorena još jedna izložba, retrospektivna, visočke Galerije "Likum" u povodu 40 godina od osnivanja.

Manifestaciju će u subotu zatvoriti crtani film za djecu šest osnovnih škola s područja općine Visoko i premijera predstave "Ćelava pjevačica", Teatra "Total" iz Visokog kojeg je Zaim Muzaferija osnovao 1954. godine.

Zaim Muzaferija rođen je 9. marta 1927. godine u Visokom gdje je i umro u 76 godini života. Bio je bh. filmski, televizijski i pozorišni glumac, a radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika. Glumio je u nekim od najvećih filmskih ostvarenja sa područja cijele bivše Jugoslavije, a veoma često je igrao i na "daskama koje život znače" i koje su ga proslavile u njegovom poslu.

U njegovom rodnom gradu, od 2003. godine održava se manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" u okviru koje se održavaju promocije kataloga, razne izložbe, pozorišne predstave, kao i okrugli stolovi te premijere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije