Novembarska čarolija vlada Mostarom: Turisti uživaju u zimskim skokovima

Anadolija
Novembarska čarolija vlada Mostarom: Turisti uživaju u zimskim skokovima
Skokovi sa Starog mosta u Mostaru ledenu rijeku Neretvu aktuelni su za turiste i u novembru. No, za gledanje ove vratolomne vještine koja zaustavlja dah samo su rijetki turisti spremni platiti 50 eura.

„Svi turisti koji dođu u staru jezgru Mostara i posjete Stari most imaju želju i vidjeti skok uživo, ali rijetki su spremni platiti 50 eura, što je naša ustaljena cijena za skok u jesenjem i zimskom razdoblju“, kazao je Kazazić.

Skokovi u jesen i zimu, kako ističe ovaj iskusni skakač, iziskuju posebnu pripremu i posebnu opremu, što bi trebao znati svatko tko ih želi gledati.

„Iako je tempretura Neretve oko 10 stupnjeva i ljeti i zimi, treba svako biti svjestan da prilikom skoka vjetar i ledeni zrak imaju poseban utjecaj za svakog skakača“, pojasnio je Kazazić.

Dogodi se, kako kaže, da dođu turisti kojima je gledanje skoka sa Starog mosta u Mostaru najvažniji dio posjete, a to su uglavnom oni iz azijskih zemalja. Njima 50 eura za skok nije puno, dok neki drugi pokušavaju pregovarati o nižim cijenama ili čekaju drugu skupinu turista kako bi za skok dali što manje novaca.

No, kako ističe Kazazić, to je posao od kojeg Klub skakača u vodu „Mostari“ živi i ljeti i zimi, zbog čega skakači rade u smjenama uvijek spremni za skok kad za njega ima dovoljno osiguranih sredstava.

Pored gledanja skokova, turisti uživaju u jesenjoj idili mostarskog starog grada, te fotografiraju požutjelo lišće sa stoljetnih lipa i košćela koji pod okriljem sunčevih zraka krasi starogradsku kaldrmu, kao i gradske ulice ispunjene brojnim šetačima.

U čaroliji sunčanog Mostara danas su uživali domaći i strani gosti, kao i građani grada na Neretvi, koji pod sunčanim nebom piju kafe u baštama ugostiteljskih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije