Otvoren Balet Fest Sarajevo: Upriličena izložba 'Veliki format'

0
Radiosarajevo.ba
Otvoren Balet Fest Sarajevo: Upriličena izložba 'Veliki format'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Balet Fest 2023

Ovogodišnji Balet Fest Sarajevo (BFS) otvoren je u utorak, 19. septembra izložbom BFS Veliki format u Galeriji Novi Hram koja je posvećena balerini i kostimografkinji Heleni Uhlik-Horvat.

Predsjednica Udruženja "Baleti" i umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo istakla je da se BFS svaki put otvara sa izložbom posvećenom nekom od velikana baletne umjetnosti.

Govoreći o Heleni Uhlik-Horvat (Tuzla 1920. -Zagreb 2007.) Edina Papo je istakla da je ona bila prva zvanična kostimografkinja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Njemačka policija stala ukraj kradljivicama: Djevojke iz BiH džepare invalide i penzionere

Njemačka policija stala ukraj kradljivicama: Djevojke iz BiH džepare invalide i penzionere

Uhlik-Horvat također je bila i balerina te je Papo istakla da su njene dvije velike ljubavi bile ples i slikarstvo. 

Govoreći o kostimografiji u vremenu kada je stvarala Uhlik-Horvat Edina Papo je podsjetila da je to vrijeme kada nije bilo materijala kao danas, te da se radilo s padobranskiom platnima, jutom, ručno se oslikavalo.

Izložbom o Heleni Uhlik-Horvat u utorak otvaranje Balet Festa u Sarajevu

Izložbom o Heleni Uhlik-Horvat u utorak otvaranje Balet Festa u Sarajevu

"Helena Uhlik-Horvat od 1955. godine, kada se u potpunosti posvećuje kostimografiji, uradila je više od 260 predstava, šest TV emisija, tri filma i 15 scenografija", istakla je Papo.

Baletne predstave, radionice sa međunarodnim gostima, izložba velikana umjetnosti baleta, konferencija, neki su od sadržaja 14. izdanja Balet Festa Sarajevo (BFS) koji će biti održan od 19. do 29. septembra.

U okviru BFS-a bit će održana radionica posvećena Flemenco plesu, a posebna gošća je pedagoginja i plesačica Virginia Olmedo Delgado koja dolazi iz Madrida, radionicu savremenog baletnog plesa vodit će Cruz Mata i Aldina Topčagić.

U okviru Balet Festa Sarajevo bit će održana i konferencija "Balet i kostim" o značaju kostima u baletnoj umjetnosti. Na programu BFS-a je i predstava "Gospođice iz Avinjona”,  Nacionalne opere i baleta Sjeverne Makedonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije